Uutiset

Vain mahdottomia säästöjä

Sisäministeri Päivä Räsänen (kd.) on kovan paikan edessä. Poliisin menoja tulee hallituksen kehyspäätöksen nimissä leikata, palvelut silti turvata ja kaiken lisäksi tulisi pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta 7 700 poliisista.

Poliisihallinnossa on löydettävissä 26 miljoonan euron säästöt. Tähän summaan päätyi ministeriön työryhmä. Lisärahoituksen tarve on silti kymmeniä miljoonia euroja, jos pidetään kiinni nykyisestä palvelutasosta.

Poliisihallinnon säästötavoite on jo leimattu hyvin yleisesti mahdottomaksi toteuttaa.

Kiivasta keskustelua ei käydä vain poliisista. Hallituksen aie kutistaa kotihoidon tukea vuodella on myös tuomittu – monella suulla on todistettu, ettei säästö edes säästä.

Armeijan säästötalkoot varuskuntien lakkauttamisineen on ammuttu alas puolustuskyvyn alasajona, vaikka puolustusministeri Stefan Wallin (r.) tähtää mielestään juuri tähän maaliin.

Kuntauudistus puolestaan johtaa kaaokseen, jos asiasta välikysymyksen jättäneeseen keskustaan on uskominen. Kun hallitus on valinnut väärän linjan, odotettavissa ei ole opposition laskuissa säästöjä.

Menossa on vasta alkusoitto, sillä hallitus päättää menojen leikkauksista ja verojen korotuksista vasta kuun lopussa. Iso meteli alkaa vasta sitten.

Valtion tulot ja menot pitäisi saada edes suunnilleen tasapainoon, jos paljolla velalla eläminen ei jatku. Laskelmissa puhutaan miljardeista euroista – niiden rinnalla poliisihallinnon kymmenet miljoonat eurot kutistuvat lähes pikkurahaksi!

Suomi on kuitenkin keskustelusta päätellen hämmentävässä tilanteessa, sillä säästöt ovat mahdottomia ja pahimmillaan valtion ja kuntien menoja kasvattavia.

Säästää pitäisi, mutta se ei voi onnistua.

Sisäministeri Räsänen edustaa talouskantoineen poikkeuksellista avarakatseisuutta ja vastuullisuutta. Hän ei puolusta yksisilmäisesti poliisin rahoja vaan toteaa, että hallitus tekee päätöksiä ja kantaa niistä myös vastuun.

Räsänen korostaa, että poliisille kertyy lisää työtä, jos maan talouden pohja murenee ja ajaudutaan epävakaisiin ja rauhattomiin oloihin.

Vaakalaudalla on maan tulevaisuus. Jos säästöt ovat mahdottomia, yli varojen eläminen jatkuu, maan velkataakka kasvaa ja näin Suomi on valinnut Kreikan tien.

Säästöt ovat mahdollisia, kun palvelutasoa lasketaan. Tämä tosiasia – josta ei ole syytä vaieta – kouraisee koko yhteiskuntaa, ei pelkästään poliisihallintoa.

Hallituksen rivejä säästöpäätökset ilman muuta koettelevat. Helpotusta tuovaksi keinoksi Etlan ja Evan johdosta eläkkeelle siirtynyt Sixten Korkman tarjosi pahamaineista juustohöylää.

Hän ei tietenkään suosittele kaikkien menojen leikkaamista. Jos ei säästölistoista kuitenkaan löydy yksimielisyyttä, voi juustohöylästä olla heikon ja päätöskyvyttömän hallituksen aseeksi.

Hallitus voi toki päättää sekä säästöistä että leikata lisäksi menoja juustohöylällä.

Päivän lehti

20.1.2020