fbpx
Uutiset

Vain me voimme vaikuttaa

Yale- ja Columbia-yliopistojen yhdessä julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan Suomi kuuluu maailman kärkeen, kun mitataan luonnon hyvinvointia EP-indeksillä (Environmental Performance Index =Ympäristön suorituskykyindeksi).

Voimme siis taas taputtaa itseämme selkään ja todeta olevamme huippukilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen maa. Tätä tuudittelua kun jatkamme tarpeeksi pitkään, niin putoamme nopeasti polvillemme.

Eniten tutkimuksessa kiinnitti huomiota se tosiasia, että Suomessa, tuhansien järvien maassa, veden typpiarvoja, veden kulutusta ja vesiteknologiaa mitattaessa sijoitumme 133 maan vertailussa vasta sijalle 28. Emme myöskään sijoittuneet kovin korkealle ilman laatua mitattaessa.

Tämä on tietysti luonnollinen jatkumo tehottomista keinoista vähentää päästöjä sekä mahdollisuudesta ostaa lisää oikeuksia saastuttaa ilmaa.

Ilman laatua mitattaessa Suomi sijoittui 35:ksi ja edessä oli maita, kuten Ruotsi, Ecuador, Namibia ja Uganda,

Vielä surkeampaa oli menestys biologinen monimuotoisuus- ja olinpaikkavertailussa (64.) sekä uusiutuvien energiavarojen käytössä (60.). Molemmissa tutkituissa alueissa edellä kulkivat monien muiden lisäksi myös muun muassa Norja, Portugali ja Guatemala.

Maailman kilpailukykyisimpänä maana Suomen pitäisi pystyä markkinoimaan itseään myös yhtenä harvinaisista maista, jossa ympäristöaatteet ja markkinatalous kulkevat käsi kädessä. Vastuu tästä kuuluu yhtälailla niin valtiolle, yrityksille kuin yksittäisille kansalaisillekin.

Ihmisten tulisi kantaa vastuuta vesiemme suojelusta ja veden kulutuksesta. Maatalouden päästöt vesistöihin tulisi yksinkertaisesti kokonaan estää. On vaikeata, mutta välttämätöntä, säilyttää luonnon biodiversiteetti, vaikka kehitystä tapahtuisikin niin uusissa rakennushankkeissa kuin metsätaloudessakin.

Minä luotan niin paljon suomalaisiin yrityksiin ja ihmisten voimavaroihin, että uskon jokaisen suomalaisen pystyvän parempaan. Luonto kyllä elää tulevaisuuden, mutta vain me voimme antaa itsellemme lisää aikaa nauttia siitä.

Miska Paulorinne

Hämeenlinna/Appleton, Wisconsin, USA

Menot