Kolumnit Uutiset

Vain muutaman ahvenen tähden

Hoi eläkeläiskalastajat, ryhtykääpä säästämään vähän rahaa. Ehkä jo ensi vuonna ei enää käy laatuun, että noin vain laskette pyytönne tutuille apajillenne. Yli 65-vuotiailtakin vaaditaan kalastuskortti, oikealta nimeltään valtion kalastuksenhoitomaksu. Eikä asia ole edes sillä hyvä.

Maa- ja metsätalousministeriön virkamiestyöryhmä valmistelee uutta rahastus-, ei kun kalastuslakia. Nykyiset 22 euron kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset viehekortit lätkäistään yhteen ja uuden lisenssin hinnaksi on kaavailtu 50–80 euroa. Vain madolla ja pilkillä onginta säilyy edelleen maksuttomana.

Se tietää melkoista urputusta ja koettelee lujasti eläkeukkojen lainkuuliaisuutta. He ovat menettämässä saavutetun etunsa, vaikka maksuton kalastusoikeus ei suinkaan ole ikimuistoinen nautinta. Vasta vuonna 1997 65 vuotta täyttäneet vapautettiin kalastuksenhoitomaksusta.

Kukaan ei aivan tarkasti tiedä, kuinka moni salakalastaa, mutta ilman muuta moni. Kalastuksenhoitomaksu on veroluontoinen maksu, jonka laiminlyöntiä ei pidetä edes kovin vakavana rikoksena. Kärähtämistä pidetään lähinnä huonona tuurina, sillä valvonta on satunnaista ja melko olematonta.

Muutamat kalastusseurat ovat kouluttaneet jäseniään valvojiksi, mutta tehtävän tinkimätön hoito vaatii määrätynlaisen ihmisluonteen. Jokaisesta ei ole kovistelemaan naapuriaan saati takavarikoimaan hänen pyydyksensä ja saaliinsa.

Kortittomalla saalistuksen jännitys kasvaa. Kun kalastaa luvatta, vierailla vesillä ja kun pyydystä kokiessa jännittää luonnostaan saaliin laatu ja määrä, kunnon koijari kokee kolminkertaisen jännityksen.

Viranomaiset korostavat korostamasta päästyäänkin, että osa lupatuotoista palautuu tavalla tai toisella kalavesien ja niiden myötä kalastajien itsensä hyväksi.

Kalastuksenhoitomaksu on kuitenkin ensisijassa byrokratian hoitomaksu, sillä vain kolmasosa palautuu kalaston hoitoon. Se on sittenkin aika vaatimaton siivu.

Takavuosina korttivarojen palautukset painottuivat sinne, mistä kalastuksesta vastaava ministeri oli kotoisin. Hauholaiset, pitäkää nyt puolenne!

Kalastus on harrastuksena menettänyt suosiotaan, kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kiivasta. Kaikki eivät viitsi kyykkiä viimassa ja tuiskussa hyytävillä järvenselillä vain muutaman ahvenen tähden. Paitsi jo kotona on vielä kalseampaa epäonnistuneiden ihmissuhdejärjestelyjen takia.

Kalaa saa nykyisin helpommallakin, käsiään likaamatta. Jokaisen marketin sisäänvetotuotteena on halpa ja ruodoton lohifilee. Pakastealtaasta saa helppoja kalapuikkoja ja Thaimaan ahkerien lasten pakkaamat tonnikalasäilykkeet ovat lähes ilmaisia.

Jos kalastusluvissa siirrytään yhteen korttiin, se tietysti on suuri helpotus ahkerille kalastajille, jotka kulkevat vesistöistä toiseen vanhat lääninrajat ylittäen. Vaikka hinta nousisi 80 euroon, se ei himokalastajia haittaisi ollenkaan, eihän se ole kuin muutaman vaapun hinta.

Mutta ikääntyneitä, parilla katiskalla kotijärvellään kalastavia miehiä rahanmeno rassaa.