Uutiset

Vain muutos on pysyvää

Maailma muuttuu. Ensimmäistä kertaa teknologiateollisuus ennustaa, ettei se lähivuosina lisää työntekijöidensä määrää Suomessa. Maamme talouselämän keskeisen veturin työllistävä kasvu on siis hiipunut.

Maailman muutos ei sen sijaan ole juuri näkynyt nyt jo kalkkiviivoilla olevassa kuntavaalikampanjassa. Miltei kaikki ovat kilvan puolustaneet nykyisiä peruspalveluja: niitä, eikä juuri mitään muitakaan kuntien tuottamia palveluja tai etuisuuksia ole haluttu vähentää. Vaikka moni ehdokas toisin väittää, on julkisten palveluiden tuottamista vaalien jälkeen arvioitava avoimesti ja ennakkoluulottomasti uudelleen, koska raha ei kaikkeen riitä.

Muutos voi olla pelottava asia, sitä vastaan tekee helposti mieli jarruttaa. Vaaleissa muutoksen vastustamisella saa yleensä myös keskimääräistä enemmän ääniä, sen verran turvallisuushakuisia me ihmiset olemme. Siitä huolimatta vain muutos on pysyvää.

Globalisaatio, työpaikkojen valuminen maan rajojen ulkopuolelle ja moni muu kehityskulku nähdään Suomessa yhä laajemmin isona mörkönä. Siis siinä samassa Suomessa, joka tuoreessa – ja osin kiistellyssä – kansainvälisessä vertailussa oli maailman kilpailukykyisin valtio! Tämä kertoo paitsi itseensä käpertymisestä myös ilmeisestä itseluottamuksen puutteesta.

Nokia-vetoisella sähkö- ja elektroniikkateollisuudella on takanaan loistava kymmenvuotisjakso. Nyt kansainvälinen kilpailu on koventunut, vientihinnat alentuneet ja tuotantoa on ollut pakko siirtää myös alemman kustannustason maihin.

Teknologiateollisuus ry:n perjantaina julkistaman kyselyn hyvä sanoma oli, että kaikki työpaikat eivät suinkaan karkaa Kiinaan ja muihin nopean kasvun maihin. Rakennemuutosta taas kuvaa, että tuotekehityksen ja markkinoinnin työpaikkojen nähdään Suomessa lisääntyvän, kun taas tuotannosta paikat vähenevät.

Maailmantalouden nopein kasvuvaihe on valtiovarainministeriön mukaan jo ohi ilman, että se Suomeen ehti juuri vaikuttaakaan. Tämä on sikäli huolestuttavaa, että ”maailman kilpailukykyisimpään” maahan ei ole juuri investoitu edes hyvän talouskasvun aikana.

Taloudellisen kehityksen järjestö OECD varoitti hiljan, että jos Suomen talouspolitiikka jatkuu nykylinjalla, talouden potentiaalinen kasvu uhkaa väestön ikääntyessä hidastua lähivuosina vain 1,5 prosenttiin. Tämä taas ei riitä alkuunkaan nykyisten hyvinvointipalvelujen turvaamiseen.

Keskeisin pulma on se, että Suomessa on töissä aivan liian vähän työikäistä väestöä. OECD:n suosituslistalla onkin laajoja – ja kipeitä – uudistuksia, joista monet eivät vielä ole edes hallituksen työlistalla.

Vanha kaava ei enää riitä. Hallitukselle ja tuloneuvottelujen osapuolille voi vain toivoa kykyä nähdä ja ennakoida maailman muutoksia yli seuraavan sopimus- ja vaalikauden. Ellei näin tehdä, kuntavaaleissa neljän vuoden kuluttua on luvattavaa aika vähän.

Olli-Pekka Behm

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien päätoimittaja.

Päivän lehti

10.8.2020