Uutiset

Vain negatiiviset asiat elävät julkisuudessa

Julkisuuden lainalaisuudet kulkevat päinvastaiseen suuntaan kuin ihmisen omat ajatukset.

Julkisuudesta muistetaan vain negatiiviset asiat. Ihmisen mielissä taas aika kultaa muistot.

Julkisuuden lainalaisuudesta hyvä esimerkki on ex-pääministeri Matti Vanhanen. Hän oli asioihin paneutuva, osaava poliitikko, joka hoiti työtehtävät hyvin. Tätä puolta eivät kuitenkaan muista kuin ani harvat, jos hekään.

Päällimmäiseksi ihmisten mielissä nousevat vaalirahasotkut ja kompurointi naissuhteissa. Hinta on kohtuuttoman kova valtavasta vastuunkannosta.

Matti Vanhasesta tuli pääministeri sattumalta ja vähän vastentahtoisetkin. Hän empi ihan tosissaan, lähteäkö moiseen tehtävään. Sattumaa taas oli se, että edeltäjä Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan tehtävästä muutaman kuukauden jälkeen luottamuspulan takia.

Vanhasen ura ja yllättävät käänteet niin yksityiselämässä kuin virkaan liittyvissä asioissa hakevat vertaistaan.

Häntähän pidettiin harmaana ja hiljaisen asiajohtajana, joka tuli politiikkaan pitkän kaavan mukaan eli järjestöportaita kiipien.

Oman väen keskuudessa puhuttiin, että miten Vanhasen olemukseen saataisiin hieman väriä ja inhimillistä pilkettä. Alkoholin suhteenkin hän oli tinkimätön, ei tipan tippaa, ei missään eikä koskaan.

Miehessä nähtiin paljon samaa kuin demarien ex-valtiovarainministerissä Antti Kalliomäessä. Vaikka Antti esittäisi eduskuntapuheensa käsillä seisten, niin ihmiset huokaisisivat, ettei vois vähempää kiinnostaa!

Vanhasen ero pitkäaikaisesta vaimostaan Merjasta helpotti keskustaväen tuskaa puheenjohtajan värittömyydestä. Kun sitten julkisuuteen alkoi tihkua tietoja salarakkaista, Tanja Karpelan kanssa vietetyistä hotelliyöpalavereista, muuttui ääni kellossa kokonaan.

Harmaasta pääministeristä tuli maan tavoitelluin poikamies, jota iltapäivälehdet ryhtyivät kuvailemaan seksikkääksi. Sulkavan soudun kuvat ylävartalo paljaana hikoilevasta pääministeristä häivytti viimeisetkin rippeet entisestä imagosta.

Vanhanen käyttäytyi yhä enemmän uudelleen muotoutuneen julkikuvansa mukaisesti. Tuli Ruusus-oikeudenkäynnit ja ”kirjailijan” paljastukset sitä yhtä ja samaa vonkaavasta uuniperunamiehestä.

Oma lukunsa ovat vaalirahasotkut, jotka pelkistyivät siihen, että hän oli jäävi myöntämään avustuksia Raha-automaattiyhdistykselle, joka taas jakoi rahaa Vanhasta tukeneelle Nuorisosäätiölle. Valtakunnanoikeudesta Vanhanen säästynee pääministerin korkean syytekynnyksen takia.

Matti Vanhasesta on kerrottu julkisuudessa enemmän kuin ehkä yhdestäkään muusta pääministeristä häntä ennen. Silti hän pysyy suurena arvoituksena.

Mikä Matti Vanhanen on miehiään, ihan oikeasti?