Uutiset

Vain nettiin siirtyvät seuraavaksi asuntojen omistustiedot – ministeri Leppä kehuu todellista digiloikkaa

Eduskunta hyväksyi maanantaina lain huoneistotietojärjestelmästä. Paperisista osaketiedoista luovutaan vaiheittain vuoden 2019 alusta alkaen. Tiedot kerätään osakehuoneistorekisteriin.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) suitsuttaa uutta lakia, joka tekee paperiset osakekirjat tarpeettomiksi ensi vuodesta alkaen.

Paperiset asunto-osakekirjat siirtyvät lähivuosina historiaan, kun sähköinen osakehuoneistorekisteri aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta alkaen.

Kaikki vuoden 2019 jälkeen perustettavat taloyhtiöt käyttävät suoraan sähköistä rekisteriä, eikä taloyhtiöille tai sen asunnonomistajille tule erillisiä paperisia asiakirjoja.

Muut taloyhtiöt voivat siirtää osakekirjojaan sähköiseen rekisteriin 1.5.2019 alkaen. Kun tiedot on siirretty, paperisista osakekirjoista luovutaan. Siirron jälkeen näillä taloyhtiöillä ei ole velvollisuutta pitää yllä tietoja paperilla.

Siirron jälkeen omista asuntopapereista ei tarvitse enää huolehtia

Lakia valmistelleen maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan osakkeenomistajan eli asunnonomistajan ei tarvitse enää huolehtia osakekirjan säilyttämisestä.

Omat omistustiedot ja panttaukset löytyvät Maanmittauslaitoksen rekisteristä, jonne voi kirjautua verkkopankkitunnuksilla. Taloyhtiön on kuitenkin ensin siirrettävä tieto Maanmittauslaitoksen rekisteriin. Siihen asti paperit on syytä pitää järjestyksessä.

Uuden asukkaan on muistettava tehdä rekisteriin omistajankirjaus ostettaessa asunto. Tätä edellytetään esimerkiksi taloyhtiön yhtiökokokseen osallistumiseksi.

Leppä: ”Todellinen digiloikka”

Eduskunta hyväksyi lain huoneistotietojärjestelmästä maanantaina. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on tyytyväinen tulokseen.

– Sähköinen huoneistotietojärjestelmä on hieno esimerkki käytännön digitalisaatiosta, todellinen digiloikka. Jatkossa osakastiedot ovat sähköisesti saatavilla eikä säilytyksestä tarvitse huolehtia, Leppä kertoo ministeriön tiedotteessa.