Kolumnit Uutiset

Vain ohjukset puuttuivat Perhon sudentappajilta

Viihde kaikessa korniudessaan yltää joskus lähelle raakaa todellisuutta. Supersankari Jason Bourne syötti jättiläismäiselle sudelle omasta ihostaan kaivamansa paikannuskapselin. Klumps ja sinne meni, suden suuhun.

Bourne oli hengenvaarassa, koska hänen kimppuunsa hyökkäsi – suden lisäksi miehittämätön lennokki ohjuksineen. Seurasi hurja takaa-ajo, jonka tiimellyksessä ohjus tappoi – tietenkin sen ison pahan suden. Bourne jatkoi seikkailua lunta toppatakista puistellen.

Perhossa 17 hengen metsästäjäporukkaa epäillään kolmen suden salakaadosta. Suomenselän korpimailla ei ole ammuttu ohjuksia, eikä edes singolla tai hätyytetty hukkia venäläiseen tapaan helikopterilla. Näitä aseteknologian suomia apuvälineitä ei ole ollut käytössä. Tehokkaita moottorikelkkoja sitä vastoin riittää.

Mikäs miehekkäämpää kuin ajaa susi ensin kelkalla näännyksiin ja päästää sitten uupunut eläin päiviltä. Perholainen versio verenhimosta on suden moottoriurheilumetsästys. Testosteronitulvaa ei voi estää.

Typerryttävintä tapauksessa on järjestelmällisyys ja se, että lähes koko Perho seisoo salakaatojen takana. Toki pienellä paikkakunnalla on viisainta olla räksyttämättä vastoin yleiseksi muodostunutta mielipidettä – muuten voi joutua ns. susille.

Jos julmuus valtaa alaa, perholainen kohtalo saattaa olla myös meillä susien suvun ymmärtäjillä. Kaikkihan tietävät, miten valtavasti metsästäjäkunnalla on aseita, ja nehän ne vaarallisia ovat, eivät sudet.

Susien suojelu on oikealla asialla, kun se perustuu kylmäpäiseen analyysiin suden perusarkuudesta ja siihen, että eläin kuuluu suomalaiseen luontoon. Otetaan asiat asioina, eikä nyt suin surminkaan lietsota maahan sokeaa susihysteriaa.

Hämeenlinnalaissyntyinen susiaktivisti Sami Lyytinen asuu Pöytyän Yläneellä Turun puolessa. Susia liikkuu aivan hänen kotinsa lähellä. On puhua, että sutta suojelevat vain eteläisen Suomen elintasonuoret, jotka eivät ole metsää nähneetkään.

1880-luvulla maassa velloi susiviha. Silloin hieno eläin katosi miltei sukupuuttoon. Ilmeisesti tämä on tavoitteena myös nykyisillä salakaatajilla. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Suomen susikanta on romahtanut puoleen vuodesta 2006, jolloin niitä oli kolmisensataa. Kannasta riittää yksi susi maapinta-alan 2026 neliökilometriä eli 202600 hehtaaria kohden.

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto on Vimpelin oma Jason Bourne, joskin rehvakkaampi. Hän esiintyy mieluusti kaatonsa kanssa ase tanassa ja kapteenin kauluslaatoissa. Hongisto kysyy susia käsittelevässä blogissaan: ”Kuka pystyy takaamaan sen että ihmisuhreja ei tule?”

Kansanedustaja Hongisto tietysti väittää puhuvansa ”yleisellä tasolla”. Hän kirjoituksessaan kuitenkin asiallisesti ottaen perustelee Perhon salakaatoja. Hongisto on siviiliammatiltaan vanhempi konstaapeli.

Mainos