Kolumnit Uutiset

Vain oppivelvollisuus, ei koulupakkoa

Perusopetuksen uusista opetussuunnitelmista on alakouluissa nyt puolen vuoden kokemus. Lisää liikuntaa, ryhmäopiskelua, ruotsin kieltä ja yhteiskuntaoppia. Ja toki paljon muutakin, myös joustavuutta oppitunteihin.

Peruskoulun uusista tuulistakin huolimatta osa suomalaisista perheistä haluaa lapsensa saavan oppinsa kotikoulussa. Meillähän ei ole koulupakkoa, ainoastaan oppivelvollisuus.

Julkisuudessa on pyöritelty uutista pääkaupunkiseudulla asuvasta perheestä, joka etsii kotiopettajaa kuudeksi vuodeksi. Perhe valintoineen on päätynyt myös keskustelupalstoille. Opettajaa hakenut perhe arvioi, että heidän lapsensa selviytyisi peruskoulun haasteista liian helposti. Piikittely on ollut armotonta.

Perhe voi valita lapsen kotiopetuksen monista syistä. On uskonnollisia painotuksia. Lapsen terveydentila voi estää opiskelun yhdessä muiden koululaisten kanssa.

Huonot kaiut kouluvuosilta kuuluvat pitkälle. Vanhemmilla saattaa olla ikäviä kokemuksia omista kouluajoista ja he pelkäävät kiusaamista. Peruskoulun opettajaa vanhemmat ei saa valita, mutta kotiopettajan kyllä. Vanhempi voi hoitaa opetuksen itsekin.

Oppivelvollisuuden suorittaminen muulla tavalla kuin tavallisessa peruskoulussa ei edellytä lupaa viranomaiselta, mutta ilmoitus kunnalle siitä on tehtävä.

Kotikoulussa vastuu opetuksen järjestämisestä on siis vanhemmalla. Asuinkunta arvioi opintojen edistymistä yleisimmin pari kertaa vuodessa, mutta arviointien tiheyttäkään ei laki määritä.

Jos lapsi ei ole kirjoilla missään kunnan koulussa, ei kunnalla lain mukaan ole velvollisuutta tarjota hänelle esimerkiksi tukiopetusta, oppikirjoja ja maksuttomia lyijykyniä, kouluterveydenhuoltoa tai koulukuljetusta. Mikään ei kuitenkaan estä kuntaa antamasta kotikoululaisille kirjoja tai näitä muita palveluita.

Kotiopetus vaatii ajan ja vaivan lisäksi rahaa. Opintien kaikista kustannuksista on perheen vastattava itse. Kotiopetuksen hintaa miettiessä voi oivaltaa, miten paljon lapsi saa koulussa ilmaiseksi.

Yleistä kotiopetus ei Suomessa ole. Suurin osa kotikoululaisista on huostaanotettuja lapsia, jotka käyvät koulua asuinpaikassaan. Heidän opetuksen kustannuksista vastaa yhteiskunta.

Kiekuu se aapiskukko sitten missä tahansa, niin lapsi oppii varmasti lukemaan ja laskemaan. Yhteisöllisyys ja ryhmässä toimiminen jäävät kyllä kotikoulussa väistämättä vähemmälle kuin peruskoulun pulpetissa istuessa.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic