Uutiset

Vain reilut 400 Valkoiset kypärät -järjestön jäsentä ja heidän perheenjäsentään saatiin evakuoitua Syyriasta

Amman
23.07.2018, 04:34

Ulkomaat

Jordanian mukaan maahan on saapunut vain reilut 400 Syyriasta evakuoitua Valkoiset kypärät -järjestön edustajaa ja heidän perheenjäsentään. Lupa saapua maahan oli annettu 800 ihmiselle.
Uutistoimisto AFP:lle puhuneen kanadalaisen hallituslähteen mukaan toinen ryhmä järjestön jäseniä ja heidän perheenjäseniään ei päässyt rajalle asti. Lähteen mukaan tiedossa ei ole, yritetäänkö ryhmää evakuoida uudestaan.
Jordanian mukaan Britannia, Saksa ja Kanada ovat sitoutuneet ottamaan vastaan järjestön jäseniä ja heidän perheenjäseniään, jotka Israelin armeija evakuoi. Armeija on kuvaillut operaatiota poikkeukselliseksi.
Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau olivat ottaneet häneen aiemmin yhteyttä ja pyytäneet apua Valkoiset kypärät -järjestön edustajien evakuoinnissa.
Valkoiset kypärät on siviilejä suojeleva vapaaehtoisten auttajien yhteisö, joka tunnetaan valkoisista kypäristään. He ovat pelastaneet kymmeniätuhansia ihmisiä pommituksissa sortuneiden rakennusten alta. Syyrian hallitus katsoo yhteisön olevan terroristijärjestö.
Järjestön jäsenten turvallisuudesta keskusteltiin aiemmin tässä kuussa Naton huippukokouksessa Brysselissä.

Saksa ottaa vastaan kahdeksan perhettä, Kanada jopa 50

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on kertonut Bild-lehdelle, että Saksa ottaa vastaan kahdeksan järjestön jäsentä ja heidän perheensä. Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle nimettömänä puhuneiden hallituslähteiden mukaan Kanada on puolestaan suostunut ottamaan vastaan jopa 50 vapaaehtoista ja heidän perheensä eli arviolta jopa 250 ihmistä. Britannia on vuorostaan luvannut ottaa vastaan niin monta Valkoiset kypärät -järjestön edustajaa ja heidän perheenjäsentään ”kuin on mahdollista”, BBC kertoo. Guardianin tietojen mukaan maa olisi suostunut ottamaan vastaan jopa 500 ihmistä. Guardian myös kertoo, että Britannian hallinto ei ole vahvistanut Jordanian kertomaa tietoa siitä, että Britannia, Kanada ja Saksa ovat antaneet laillisesti pitävät sitoumukset ottaa evakuoituja ihmisiä vastaan.
Jordania on sanonut, että evakuoidut saavat olla maassa korkeintaan kolme kuukautta.
Evakuoinnin taustalla on Syyrian hallituksen joukkojen eteneminen maan eteläosissa.

https://www.cbc.ca/news/politics/syria-russia-white-helmet-1.4749380
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44915099
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/22/israel-evacuates-800-white-helmets-in-face-of-syria-advance

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi