fbpx
Kolumnit Uutiset

Vain tyhmä kärventää itsensä auringossa

Kun olin polvenkorkuinen, meille hankittiin alppilamppu.

Olohuoneen lattialle levitettiin viltti ja siinä me mukulat sitten kellimme kelteisillämme lampun polttavassa paahteessa. Muistan vieläkin sen, kuinka pistävästi valo poltti ihoa.

1960-luvulla ei puhuttu aurinkorasvoista ja niiden suojakertoimista, eikä UV-säteiden vaarallisuudesta. Kevyt rusketus oli terveyden merkki, eikä ruskettunut iho ollut syöpäriski niin kuin tänään.

Ruskean ihon muodikkuus ei kestänyt kauan.

Vielä 1900-luvun alussa rikkaat olivat vaaleita ja vain rahvas ruskettui ulkona raataessaan. Sitten muoti-ikoni Coco Chanel meni 1920-luvulla Cannesin risteilyllään päivettymään ja villitys syntyi.

Nyt villitys on ohi. Ruskettunut iho ei ole enää kaunis, vaan vaarallinen. Vain riittävän tyhmä kärventää ihoaan auringossa.

Muistan olleeni koko lapsuuteni ruskea kuin kahvinpapu. Kesät huhkittiin heinäpellolla tai juostiin rannalla ja aurinko tarttui entuudestaan tummaan hipiääni kuin terva.

Nuorena elin lyhyen, mutta värikkään auringonottokauden.

Keväällä istuin foliopaperilla päällystetty tarjotin käsissäni ja otin aurinkoa toppatakki päällä.

Ensimmäinen etelän reissu kului rannalla lojuessa, mutta kun iho oli palanut tummanpunaiseksi, loppui sekin ilo lyhyeen.

Vielä 1980-luvulla rusketus oli kova sana.

Ihmiset jonottivat käristämään itseään solariumissa, jonka piti olla täysin turvallinen tapa ruskettua.

Vaikka terveysviranomaiset vahvistivatkin melanooman eli ihosyövän ja auringon valon välisen yhteyden jo 1950-luvulla vain harva höristi tiedolle korvaansa.

Solariumit katosivat muodista jo 1990-luvulla ja niiden tilalle ovat tulleet itseruskettavat tuotteet. Niissä vaikuttavan DHA:n eli dihydroksiasetonin ei pitäisi olla ihmiselle vaarallista.

Kuulostaako tutulta: ei pitäisi olla.

Ihmiset tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta ottavat silti aurinkoa. Asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti, vaikka kaikki tietävätkin suojautumisen merkityksen.

Tosiasiat ovat tympeitä. Melanooma on Suomessa nopeimmin yleistyvä syöpä, johon sairastuu joka vuosi noin 1 500 ihmistä.

Nautitaan auringosta, mutta viisaasti. D-vitamiinia saa purkista, rentoutusta levosta ja rusketusta voiteesta.

Menot