Uutiset

Vain voitto kelpaa koirille

Hämeenlinnan Huskiesin viime kausi päättyi karvaaseen pettymykseen. Joukkue voitti kaikki ottelunsa amerikkalaisen jalkapallon ensimmäisessä divisioonassa ennen Spagettimaljaa eli sarjan loppuottelua. Finaalissa Tampere Saints kuitenkin yllätti isännät.

Huskiesille tarjottiin vielä paikkaa Vaahteraliigassa, kun liiga halusi lisätä joukkuemäärää kahdeksaan. Hämeenlinnalaiset kuitenkin kieltäytyivät.

– Koska emme sitä urheilullisesti ansainneet häviämällä finaalin, emme ottaneet sitä vastaan. Käytännössä syy on myös se, että rakennamme samalla organisaatiota ympärille ja koitamme saada jenkkifutista juurrutettua Hämeenlinnaan paremmin kuin edellisellä yrittämällä 1980–90-luvuilla, Huskiesin puheenjohtaja Teemu Lahti kertoo.

Tänä kesänä Huskyt lähtevät ajamaan takaa pääsarjapaikan ansaitsemista puhtaan urheilullisesti. Joukkue lähtee suurena suosikkina miesten ykkösdivisioonaan, jossa pelaa tällä kaudella vain viisi joukkuetta. Muut ovat Helsinki Wolverines, Kouvola Indians, Kuopio Steelers ja Jyväskylä Jaguars. Ensi kaudella ykkösdivisioona ei ole enää vaihtoehto.

Lahti arvioi perjantain avausvastustaja Wolverinesin tarjoavan isoimman haasteen.

– Nyt on tehtävä liiganousun suhteen aika isokin työ, koska liigasta tulee alas vain yksi ja sinne voi nousta vain yksi joukkue. Se luo painetta joukkueille, jotka ovat tavoittelemassa nousua, hän pohtii.

Huskies menetti viime kauden jälkeen kaksi seuraikonia, kun pelinrakentaja Niclas Carpelan ja laitahyökkääjä Jussi Kähönen lopettivat uransa. Molemmat tosin palaavat tänä kesänä alemmille sarjaportaille.

Vahvistuksia on haalittu sekä ulkomailta että kotimaasta varsinkin Seinäjoelta. Uusi pelinrakentaja, joka myös tulee toimimaan päävalmentajana, on ennenkin Suomessa vieraillut Stan Bedwell. Hän tosin saapuu Lazio Marinesista vasta kesäkuun lopulla Italian sarjakauden päätyttyä.

– Sitä myötä, kun Stan valikoitui pelinrakentajaksi, haettiin myös hyökkäykselle valmennusta. Saimmekin hänen myötään ihan uudenlaisen hyökkäyssysteemin, Lahti selvittää.

– Hän ei ole koolla pilattu, mutta sopii hyvin hyökkäyssysteemiinsä, jonka tuntee läpikotaisin. Pelaajana hän on target omaan systeemiinsä, ja on siinä omissa kirjoissani Suomen parhaita.

Joukkueen rungon muodostavat pitkälti Huskiesin omat kasvatit, joista Lahti kehottaa seuraamaan etenkin nuoria Aku Kattaista ja Juuso Alakoskea.

– Kattainen on pelannut käytännössä jokaisena neljänä vuotena aloituskokoonpanossa, ja mitä luultavimmin maajoukkue tulee kutsumaan. Totta kai myös amerikkalaisvahvistuksemme Archie Barnes puolustuksessa ja brittikeskushyökkääjä Xavier Ajuwon ovat pelaajia, joita kannattaa pitää silmällä.

Amerikkalainen jalkapallo on kasvattanut hurjasti suosiotaan Suomessa viime vuosina. Se on myös avainasia Huskiesin kehittymisessä lähes liigatason seuraksi.

– Medianäkyvyys on antanut mahdollisuuden kehittää junioritoimintaa. Tästä on tullut tavallaan kesän jääkiekko, koska laji todella kiinnostaa. On kontaktia, aggressiivisuutta, vauhtia ja sellainen peli, missä urheilijat vähän näyttävätkin gladiaattoreilta, Lahti vertaa

Huskies pelaa runkosarjassa kahdeksan ottelua, joista ensimmäiset neljä ovat vieraspelejä. Koiralauma pääsee irti lopulta heinäkuussa, jolloin se pelaa vuorostaan neljä kotiottelua. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

8.7.2020