Kolumnit Uutiset

Vain yksi kysymys on vastausta vailla

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) on tivattu kyllästymiseen saakka, viimeksi Ylen Ykkösaamussa, maksaako hän osingoista veroja ja mitä hänen vakuutuskuorten sisältä löytyy.

Vastaukset on kuultu niin ikään monta kertaa. Vakuutuskuoren sisältö on avattu, eikä pääministeri maksa veroja osingoista.

Mitään ihmeellistä asiassa ei ole, sillä hän ei saa osinkoja, joten Sipilän ei kuulukaan maksaa niistä veroa. Kukaan suomalainen, normaaleja sijoitusrahastoja omistava ei maksa rahastojen saamista osingoista veroja.

Suoria osakesijoituksia Sipilällä ei ilmoituksensa mukaan ole.

Sen sijaan rahasto-osuuden lunastuksen yhteydessä mahdollisesti saatava myyntivoitto on pääomatuloa, josta sijoittaja joutuu maksamaan 30 prosentin veron.

Omituista on, että pääministerin grillaaminen kyseisestä asiasta on jatkunut ja jatkunut.

Kukaan ei toistaiseksi ole rohjennut kysyä sitä lopullista kysymystä, joka ehkä lopettaisi typerän näytelmän ja rauha palaisi maahan.

Oikeastihan haastattelijoita ja meitä hurskastelevia pääkirjoitustoimittajia pännii se, ettei Sipilä ole kertonut, kuinka monta miljoonaa hänellä oikeastaan on.

Kaikki muu Sipilän omistuksista jo tiedetään.

Toivottavasti miljoonia on vähintään kymmenen, mieluummin saisi olla 20 tai 30.

Menestyksekäs bisnesmenneisyys takaa pääministerille nimittäin sen, ettei nykyisessä pestissä tarvitse roikkua väkisin, Sipilän ei tarvitse kytätä vihreää oksaa (Ylestä?) tai muutoin suhmuroida kulisseissa.

Suomen etu siis on, että meillä on pääministeri, jolla on, millä mällätä. Sipilällä ei ole kiire Brysselin koneeseen ja leppoisaan EU-virkaan, jonka liksa on 29 000 euroa kuukaudessa ja asumislisä reilut 4 000 euroa päälle. Veronmaksaja kiittää.

Politiikkaa Sipilä voi miljooniensa ansiosta tehdä niin sanotusti rakkaudesta lajiin ja niin hyvin kuin taitaa.

Suuri kuva on, että alussa homma sujui hapuillen, sittemmin tahti on parantunut. Marginaaliset asiat, kuten Terrafame-pipo, oli virhearvio, samoin ylistävä puhe Sotkamon ihmeestä.

Terrafamen lisätukeminen sen sijaan tutkitaan tarkkaan.

Sietääkin tutkia, ja pääministerin on hyvä tiedostaa, että esteellisyys voi olla sitäkin, että päätöksenteon ylle lankeaa edes epäilyksen varjo. Jääviyskysymykseen vastaa aikanaan oikeusasiamiehen kanslia.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic