Uutiset

Vainikaisen kahvilan rinkeli on tallella

Jaakko Vainikaisen autotallin seinällä Helsingissä on osa Hämeenlinnan lähihistoriaa. Vainikaisen kahvilan tuttu mainos-
rinkeli on Kalle Vainikaisen pojanpojan aarre. Hämeenlinnaan
rinkeli ei enää palaa.

Vainikaisen kahvila kuului kiinteänä osana Hämeenlinnan keskustaan neljä vuosikymmentä. Helmikuun lopussa vuonna 1963 elettiin talon viime hetkiä.

Osa Hämeenlinnan torin laidalla yli kuusi vuosikymmentä toimineesta Vainikaisen kahvilasta on yhä tallella. Vuonna 1963 Keskustalon tieltä puretun ja sittemmin lautakasana Linnanpuistoon lahonneen kahvilan upea mainosrinkeli komeilee Jaakko Vainikaisen autotallin seinällä Helsingistä.

– Täällä rinkeli on ja pysyy, sillä siksi komea se on.

Jaakko Vainikaisen isä, professori Viljo Vainikainen oli vanhin leipurimestari Kalle Vainikaisen (1871-1942) neljästä lapsesta. Jaakko Vainikainen ja hänen äitinsä Aune Vainikainen pitivät Vainikaisen kahvilaa aina sen purkamiseen asti.

– En ole juuri sen koommin käynyt Hämeenlinnassa, sillä niin paljon jäi hampaankoloon kaupunkia kohtaan. Olisin halunnut jatkaa kahvilan toimintaa vielä Hämeenlinnassa, mutta sille ei löytynyt Keskustalosta kuulemma tilaa.

Vainikaisten mitta täyttyi lopullisesti, kun heille ei suostuttu myymään edes osaa kahvilan hirsistä. Vainikaisten lapset olisivat halunneet käyttää lapsuudenkotinsa hirsiä kesäasunnon materiaalina. Näin edes osa suvun historiasta olisi jäänyt elämään.

– Rakennus piti kuulemma pystyttää uudestaan. Oli järkytys kuulla, että hirret lopulta lahosivat puistoon ja että ne myytiin mieluummin polttopuiksi kuin meille. Meihin ei oltu koskaan Hämeenlinnasta edes yhteydessä.

Kahvilaa olisi haluttu jatkaa
Kahvilan toiminnan loppuminen Hämeenlinnasta oli Jaakko Vainikaiselle kova paikka. Hän oli kouluttautunut kondiittoriksi, jotta olisi voinut jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä. Hän ehti työskennellä kahvilassa 40-luvun lopusta 60-luvun alkuun.

– Kun kahvilaa ei voinut jatkaa Hämeenlinnassa, siirsin sen toiminnan Helsinkiin. Meillä oli Helsingissä leipomon lisäksi kaksi kahvilaa. 60-luvun puolivälissä kilpailu kuitenkin koveni niin, etten nähnyt enää järkeväksi jatkaa toimintaa. Vaihdoin kokonaan alaa ja jäin pari vuotta sitten eläkkeelle konekauppiaan hommasta.

Jaakko Vainikaiselle jäi lämpimät muistot Vainikaisen kahvilasta ja sen asiakkaista. Isoisän kuollessa poika oli vasta kymmenvuotias, mutta isoäiti Hanna Vainikainen jäi hyvin mieleen. Vainikaisten lapsista Viljo oli professori, Eevasta tuli hammaslääkäri ja Erkki Vainikaisesta tuli ekonomi, joka johti muun muassa Säästöpankkien keskusosakepankkia ja Suomen Kiinteistöpankkia Lapsista elossa on vielä nuorimmainen, Kyllikki Vainikainen, joka on 95-vuotias.

– Vainikaisen kahvilasta ei ole mainosrinkelin lisäksi enää juuri muuta kuin muistoja ja valokuvia. Ennen kuin talo purettiin, pelastin rakennuksesta vielä vanhoja huonekaluja. Ne olivat pitkään varastossa, mutta valtaosa niistä joutui valitettavasti Helsingissä murtomiesten kynsiin. (HäSa)

Vainikaisen kahvilasta ja sen kohtalosta kerrottiin Hämeen Sanomien Sunnuntaisivuilla 20. maaliskuuta ilmestyneessä Tuhotun talon tarina-sarjan kolmannessa osassa.