Uutiset

Väitetyistä lahjuksista paisui sotku

Maanantain Ilta-Sanomat julkaisi haastattelun, jossa nimettömäksi jäänyt jalkapalloilija kertoo, että Suomessa on pelattu kolmen vuoden sisällä sopupelejä. Pelaajan mukaan hänen joukkueeltaan on ostettu tappioita rahalla. Hävitystä pelistä on maksettu lähteen mukaan jopa 10 000 euroa.

Suomalaisen jalkapalloilun tilanne oli jo Allianssi-jupakan jäljiltä lähes räjähdysherkkä. Ilta-Sanomien huolellisesti tehty lahjusjuttu tärkeine haastatteluineen sysäsi kotimaisen jalkapalloilun suoranaiseen kriisiin. Urheilusta on urheilu valovuosien päässä, jos otteluiden tuloksia ei ratkaista pelikentällä vaan hämärissä kabineteissa suurilla seteleillä.

Maanantaina ammuttiin vasta lahjusjupakan lähtölaukaus. Jalkapalloseurat ja pelaajat olivat paljastuksesta tyrmistyneitä ja tuomitsivat yhteen ääneen sopupelit. Kauniisti ilmaistuna vastaanotto kertoo suomalaisen jalkapalloilun suoraselkäisyydestä.

Paikallaan on kuitenkin myös pohtia, miksi kukaan astuisi tässä vaiheessa vapaaehtoisesti esiin ja tunnustaisi ottaneensa vastaan lahjusrahaa tai olisi ollut otteluiden lopputuloksista sopimassa. Jalkapallo on nyt kasvotusten tämän tosiasian kanssa: hämärät bisnekset tahtovat jäädä hämäriksi. Syy on yksinkertaisesti se, että vaikeneminen palvelee kaikkien sotkuun sekaantuneiden etua.

Lehtijuttu on ymmärrettävästi aina eri asia kuin poliisitutkinta saati tuomioistuimen päätös. On kuitenkin huomattava, ettei sen paremmin Veikkausliiga kuin Veikkauskaan ole asettanut Ilta-Sanomien haastattelun todenperäisyyttä kyseenalaiseksi. Jutun vastaanotto on ollut niin tuomitseva, että on peräti aihetta kysyä, osattiinko Suomessa odottaa jalkapalloilun lahjuspommia.

Veikkausliigan asema on äärimmäisen kiusallinen ja tukala. Toimitusjohtaja Jan Walden tuomitsee sovitut pelit ja lupaa tehdä kaikkensa tilanteen selkiyttämiseksi. Odottamalla, vanhojen pelien tilastoja kaivelemalla ja pelitapahtumia kertaamalla jalkapalloilun maine ei ole kuitenkaan pelastettavissa. Mutta mitä ratkaisevaa Veikkausliiga voi tehdä, jos ja kun Ilta-Sanomien tietolähde vaikenee?

Kovin paljon on pelissä myös Veikkauksella jo pelkästään siksi, että Suomen korkeimman tason jalkapallosarja kantaa Veikkausliigan nimeä. Veikkaus ei oikein tunnu tietävän, miten sen tulisi toimia. Toimitusjohtaja Risto Nieminen korostaa Veikkaaja-lehdessä, etteivät tilastot tue nimettömän pelaajan väitteitä.

Lausunto on outo. Niemisen täytyy tietää, että sovittuja otteluita on pelattu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Veikkaus ei kaiketi laske hävinneensä vilpissä rahaa, mikä on sinänsä myönteistä. Suomalaiset ovat pelanneet kuitenkin Veikkauksen pelejä hyvässä uskossa. Kuinka moni suomalainen miettii, onko hän hävinnyt rahaa ottelussa, jonka tulos on ratkaistu jo ennen pelin alkua?

Jalkapallon tulevaisuuden turvaamiseksi lahjuspyykki on pakko pestä. Veikkausliigan sponsorit ovat paljastuksista merkillepantavan hermostuneita.

Päivän lehti

26.2.2020