fbpx
Uutiset

Vakava takaisku brexit-neuvotteluille: Sopua ei yritetä enää ennen keskiviikon ja torstain huippukokousta

Brexit-sopimusta ei saada valmiiksi ennen “totuuden hetkenä” pidettyä EU-huippukokousta keskiviikkona ja torstaina.

Britannian ja EU:n viime hetken neuvotteluissa sunnuntaina Brysselissä ei päästy sopuun kriittisistä kysymyksistä. EU-lähteet kertoivat myöhään sunnuntai-iltana STT:lle, että sopua ei enää yritetä ennen keskiviikon ja torstain huippukokousta.

Tämä tarkoittaa sitä, että maali siirtyy marraskuulle, jolloin saatetaan järjestää ylimääräinen EU-huippukokous.

Viimeistään nyt on myös selvää, että on mahdollista, että Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta. Tätä on pidetty haitallisimpana vaihtoehtona sekä Britannialle itselleen että koko EU:lle.

EU-komission pääneuvottelija Michel Barnier ja brexit-ministeri Dominic Raab tapasivat sunnuntaina Brysselissä. Tapaamisen jälkeen komissio kertoi 27 EU-maan suurlähettiläille, ettei erosopimuksesta ole päästy sopuun.

– Tapasimme tänään Raabin ja Britannian neuvottelutiimin kanssa. Tiiviistä yrityksistä huolimatta avainkysymyksiä on yhä auki, Barnier kertoi sunnuntaina Twitterissä.

Britannian puolelta viestittiin, että maa on yhä sitoutunut siihen, että lokakuun huippukokouksessa edettäisiin. Britannian hallituksen tiedottajan mukaan Britannian ja EU:n neuvottelijat ovat edenneet useissa keskeisissä asioissa viime päivinä. Irlannin rajakysymyksen viimesijaiseen ratkaisuun liittyy Britannian mukaan kuitenkin edelleen ratkaisemattomia asioita.Irlanti vaikein kysymysSuurlähettiläiden kokouksesta asteli Brysselin pimentyneeseen iltaan vakavailmeisiä ihmisiä.

STT:lle kerrottiin, että hiertämään jäi kokonaisuus, mutta ehdottomasti vaikein asia on edelleen Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja. Kyse on siitä, miten poliittisesti herkkä raja saadaan pidettyä auki, kun Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja mahdollisesti myös tulliliiton.

Jäsenmaiden korkeiden EU-virkamiesten eli sherpojen oli tarkoitus tavata maanantaina, mutta kokous on tiettävästi peruttu. Seuraava askel otetaan tiistaina, jolloin Barnier kertoo neuvotteluiden etenemisestä yleisten asioiden neuvostolle eli eurooppaministereille Luxemburgissa.

EU-johtajat tapaavat keskiviikkona ensin illallisella, jonka aluksi Britannian pääministerin Theresa Mayn odotetaan esittävän puheenvuoron.

Britannia on jättämässä unionin maaliskuun lopussa. Varoaikaa kuitenkin tarvitaan, koska EU:n ja Britannian parlamenttien pitää hyväksyä erosopimus.
Asiasanat

Menot