Uutiset

Vakava takaisku rauhanponnisteluille

Israelin saartamaan Gazaan pyrkineen saattueen matka päättyi verilöylyyn maanantaiaamuna. Mitä tapahtui, siitä kiistelevät Israel ja avustusmatkan järjestäjät.

Usean laivan oli määrä toimittaa humanitaarista apua gazalaisille, vaikka Israel ilmoitti, ettei se hyväksy missään tapauksessa Gazan saarron murtamista.

Saattue lähti siis matkaan suoranaisesta kiellosta huolimatta. Avustusjärjestöt ottivat näin tietoisen riskin.

Israel iski saattueen kimppuun ilmeisesti tarkoituksena ainoastaan katkaista sen matka Gazaan. Aseellisen yhteenoton syyksi tarjotaan kahta pääselitystä.

Saattueen matkasta vastuussa olevien mukaan Israel tulitti ainakin yhtä laivaa, Israel puolestaan korostaa, että sen sotilaiden kimppuun hyökättiin ja siksi niiden oli puolustauduttava.

Avustuslaivat matkasivat ”rauhansaattueena”, näin kuuluu mediaan syötetty termi. Luotettavien tietojen puutteessa kukaan ei voi mennä pitävästi todistamaan sitä, että saattue myös oli vain rauhan asialla.

On hyvin hämmästyttävää ja outoa, että isku kääntyi kuolonuhreja vaatineeksi yhteenotoksi. Miksi israelilaiset merisotilaat eivät saaneet tilannetta haltuunsa ilman ammuskelua?

Joko israelilaisten sotilaiden hermokontrolli on pahan kerran pettänyt tai rauhansaattue on ollut jotain muuta kuin rauhansaattue.

Sekin mahdollisuus on otettava laskuissa huomioon, että saattueeseen, rauhanaktiivien sekaan, oli soluttautunut aseelliseen yhteenottoon pyrkineitä henkilöitä.

Aseellinen yhteenotto kansainvälisellä merialueella on raskas tappio Israelille. Se on jälleen tiukan paikan edessä: maan johdon pitäisi pystyä selittämään parhain päin tapahtuma, jonka muu maailma jo on ehtinyt tuomita.

Koko totuus pitäisi kaivaa esiin. Perusteellista tutkimusta perää muun muassa EU:n ulkoministeri Catherine Ashton – ja ilmeisesti ilman tulosta. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, iskun osapuolet eivät liputa puolueettomalle tutkinnalle.

Tutkimatta isku avustuslaivoja vastaan ei toki jää, mutta koko totuus tapahtumien kulusta jää enemmän tai vähemmän hämärän peittoon.

Lähi-idän rauhanponnistelut ovat jälleen vastatuulessa. Kauanko tästä iskusta toipuminen kestää, sitä voi ainoastaan arvailla.

Saarretun Gazan tilanne on päivä päivältä yhtä epätoivoisempi, mistä syystä rauhanponnisteluja tulisi jatkaa.

Gazalaisten näkökulmasta tilanne on lohduton: alueen väestön piti saada saattueellisen verran apua, nyt heidän elämänsä uhkaa entisestään kurjistua.

Tiukassa paikassa on ennen muuta Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Miten iskuun ja sen jälkiselvittelyyn suhtautuu Nobelin rauhanpalkinnon saaja? Yhdysvallat on yhä Israelin tärkein liittolainen ja ymmärtäjä.

Lähi-idän rauhanponnisteluissa on turha odottaa lähiaikoina läpimurtoa.