fbpx
Uutiset

Väkivallan nousu oli nähtävissä

Jo viikon jatkuneet väkivaltaisuudet ovat leviämässä Ranskassa. Viranomaisten ja pääosin nuorten yhteenotot alkoivat Pariisin esikaupunkialueelta, mutta nyt kapinamieliala on nostamassa päätään ympäri Ranskaa. Tilanne on äärimmäisen jännittynyt huolestuttavan monilla paikkakunnilla.

Väkivaltaisuudet kärjistyivät, kun poliisia kohti ammuttiin haulikolla Grignyissä. Sekä palomiehet että poliisit ovatkin kuvanneet öisiä tapahtumia suoranaiseksi sodaksi. Jos Ranskaa ei saada rauhoittumaan, on lopputulos selvä: väkivalta tappaa sekä viranomaisia että kaduilla riehuvia nuoria. Mellakointi vaati jo ensimmäisen kuolonuhrin Pariisin pohjoispuolella.

Ranskan väkivallan aalto sai alkunsa sinänsä järkyttävästä tapahtumasta. Kaksi nuorukaista kuoli paettuaan poliisia sähkökaappiin. Tapaus ei kuitenkaan selitä missään tapauksessa väkivallan rajuutta ja laajuutta. Jälkikäteen on helppo yhtyä arvioon, jonka mukaan Ranskassa vain odotettiin hetkeä, jolloin pieni kipinä saa aikaan suuren räjähdyksen.

Ranskan hallitus ja presidentti Jacque Chirac ovat kovan paikan edessä. Järjestäytynyt yhteiskunta ei voi hyväksyä viranomaisiin – poliisiin ja palomiehiin – kohdistuvaa väkivaltaa. Kovien otteiden suosimisessa on kuitenkin ilmiselvä vaara: vastapuoli voi hylätä kivet sekä polttopullot ja ottaa käyttöön entistä järeämpiä aseita.

Jos väkivalta raaistuu ja pitkittyy, voittajia on turha edes yrittää etsiä.

Pehmeiden keinojen käytön esteenä on se karu tosiasia, ettei Ranskan johdolla ole edes auttavaa keskusteluyhteyttä yö toisensa jälkeen riehuviin nuoriin. On syytä epäillä, että väkivallasta voimaa uusiin tihutöihin saavat lähinnä nauravat vetoomuksille, joiden tärkeä päämäärä on yhteiskuntarauhan palauttaminen.

Virallinen Ranska on nyt auttamatta jälkijunassa. Yhteiskuntatieteilijät ovat varoittaneet jo vuosikymmeniä ongelmista, jotka kytevät muun muassa juuri Pariisin pahamaineisissa lähiöissä. Ranskaan muualta muuttaneiden korkea työttömyys johtaa syrjäytymiseen, rikollisuuteen sekä huumeiden käyttöön ja kauppaan.

Väkivallan takana ei ole yhtä syytä, mutta osa mellakoissa mukana olevista on vakavalla mielellä puolustamassa oikeuksiaan. Ranskan johdon selitys hyvin johdetusta hyökkäyksestä yhteiskuntaa vastaan ei ole uskottava. Laki, sivistyneen yhteiskunnan peruspilari, menettää murheellisella tavalla merkitystään silloin, kun äärimmäinen epätoivo saa ihmisistä vallan.

Ranskan olisi pitänyt torjua jo ajat sitten väkivallan uhkaa. Maan johto voi saada järjestyksen palautetuksi, mutta väkivaltaa synnyttävien ongelmien poistaminen kestää tuskallisen kauan.

Ranska on halunnut sulkea silmänsä yhteiskunnallisilta epäkohdilta. Pääasia on ollut se, että tasa-arvon luvatussa maassa kaikki näyttää suunnilleen hyvältä. Tämä tie Ranskassa on kuljettu loppuun. On tekojen aika.

Eurooppa voi huokaista helpotuksesta, jos mellakointi pysyy Ranskan rajojen sisäpuolella. Syrjäytyneisyys ei suinkaan ole ongelma vain Ranskassa.

Menot