fbpx
Uutiset

Väkivalta hävisi Nelosen aamuista

Vielä jokin aika sitten pikkulasten perheet saivat olla tarkkoina avatessaan televisiota aamuseitsemältä, ettei sormi osunut neloselle. Kanavan tenavaputkessa kun näytettiin toinen toistaan väkivaltaisempia animaatioita.

Nyt pitäisi olla toisin.

Nelosen lastenohjelmien hankinnasta vastaava filmitoimittaja Annikki Viitala kertoo, että kanava luopui väkivaltaisimmista ohjelmista noin kuukausi sitten, kun sen pitkä sopimus amerikkalaisen Columbia-studion kanssa loppui.

– Sieltä tuli kieltämättä välillä aikamoista sarjaa, mutta se on nyt mennyttä elämää. Me emme halua suosia väkivaltaa.

Viitala muistaa tarkan päivämäärän, 10. helmikuuta, jolloin televisiosta tuli ulos viimeinen Jackie Chan -jakso.

– Vaikkei sarja ollut edes pahimmasta päästä, se ei kuitenkaan ollut ihan sitä mallia, mitä me haluamme.

Viitala kertoo, että väkivaltaisten lastenohjelmien trendi on maailmallakin kääntynyt laskuun.

– Nyt vallitsevana trendinä on yliluonnollisuus. Seikkailua voi olla ilman väkivaltaakin.

Hittisarjoja ja oheistuotteita

Nelosen arkiaamun lastenohjelmat keräävät noin 70 000-100 000 katsojaa. Pitkän linjan filmitoimittaja kertoo, että lasten tunti suunnataan kolmelle ikäryhmälle.

– Mainostulolistariippuvaisena kaupallisena kanavana meille ei riitä mikään tietty lapsiryhmä.

Ensimmäisenä kello seitsemältä alkavat ohjelmat on suunnattu noin 11-12-vuotiaille ja ne on tekstitetty suomeksi. Ohjelmat valitaan usein kaupallisin perustein.

– Ne ovat toiminnallisia ohjelmia. Yritämme löytää jonkin maailmanlaajuisen hitin, jossa on yleensä myös oheistuotteita mukana.

Viitala selventää, että uusi väkivallaton linja ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteivätkö ohjelmat voisi olla reippaita. Hänen mukaansa tämänhetkisessä ohjelmavalikoimassa ei ole tarpeeksi toimintasarjoja pojille.

– Kun maailmalla huomattiin muutama vuosi sitten, ettei tytöille ole sarjoja, nyt näitä trollzeja, sabrinoita ja wingsejä on buumiksi asti.

Kun kello lähestyy puolta kahdeksaa, tulee 6-10-vuotiaille suunnattujen suomeksi dubattujen sarjojen vuoro.

– Tälle ohjelmapaikalle toivon hauskaa ja, jos mahdollista, vielä väkivallattomampaa ohjelmaa.

Tenavaputki loppuu pikkulasten ohjelmiin kuten puuhapeteihin ja nallepuheihin.

Uusinnat TV2:n heiniä

Viitala avaa nykyisin aamulla sähköpostinsa levollisin mielin. Toisin oli vielä alkuvuodesta, jolloin valituksia sarjojen väkivaltaisuudesta tuli yhtenään.

Viime syksynä kaksi keuruulaistyttöä keräsi netissä 65 500 nimeä adressiinsa, jolla vaadittiin takaisin takavuosien lastenohjelmia kuten TaoTaoa, Tohtori Sykeröä ja Peukaloisen retkiä. Viitalan mielestä toivomuslista oli herttainen, mutta ei sovi Nelosen profiiliin.

– Uusinnat ovat TV2:n heiniä. Nelosen slogan on “Jotain ihan muuta”, joten etsimme mieluiten jotain uutta ja erikoista.

Viitala kertoo, että osa kanavan lastenohjelmista jakaakin katsojien mielipiteet.

– Olen saanut esimerkiksi Popsikkaista paljon palautetta puolesta ja vastaan. Kielteiseen palautteeseen olen vastannut, että kyllä meidän aamuihin hiukan Raamattuakin mahtuu. (HäSa)

Tuhti tenavaputki puudutti

Päätin selvittää, millaisia tv-ohjelmia lasten silmille tarjotaan ja katsoin yhden viikon aikana kaikki arkiaamuisin lähetettävät lastenohjelmat.

Nelosen tenavaputken lisäksi YLE lähettää lastenohjelmia aamutv:ssä. MTV3 rajautui pois kokeestani, sillä se lähettää lastenohjelmia vain viikonloppuisin, jolloin tarjontaa on samanaikaisesti myös TV-2:lla.

Ohjelmavalikoima yllätti runsaudellaan. Satunnaisten aiempien kokemusteni perusteella odotin Neloselta lukuisilla äänitehosteilla ryyditettyjä taistelukohtauksia, mutta linja oli selvästi vaihtunut lievempään.

Vaikka aamun ensimmäiset toimintasarjat eivät olekaan enää niin väkivaltaisia, en silti näyttäisi niitä leikki-ikäiselleni. Sen sijaan lähempänä kahdeksaa tulevat Pikku Väkeä, Puuha-Pete ja Tuomas-veturi jättivät häneen lähtemättömän vaikutuksen, minkä huomaa jo lelukaupassakin.

Noin puolet sarjoista oli amerikkalaisia ja loput eurooppalaisia. Yllätyksekseni vain yksi, Beyblade, oli japanilaisten käsialaa. Suomalaista tuotantoa aamuohjelmista edusti vain aamu-tv:n taikuri sekä Korkeasaaren eläimiä esittelevä ohjelmasarja.

Pakko myöntää, että kuuden tunnin lastenohjelmamaraton alkoi pian puuduttaa. Trollzien pinnallinen ostariasenne ärsytti, Odysseuksen ja Aladdinin juonikuviot muistuttivat toisiaan ja Beybladesta en saanut oikein mitään tolkkua.

Disneyn 101 dalmatialaista ja Nalle Puh olivat tuttua tavaraa, mutta teini-ikäinen Kaapo oli minulle raikas, uusi tuttavuus. Ykkösen puolella hahmon nelivuotiaan kaiman rallatuksia näytetään sen sijaan varmuuden vuoksi sekä keskiviikkona että perjantaina.

Riikka Happonen

Menot