Uutiset

Väkivaltaa seuraa väkivalta

Thaimaan johto ilmoitti hajottavansa aseiden voimalla Bangkokin keskustan mielenosoituksen. Määräaika vesittyi, kaiken aikaa oli selvää, että joukot lähtevät liikkeelle.

Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaan Thaimaan pääkaupungin keskustassa alkoi asiallisesti kaupunkisota, jonka lähes aseettomat punapaidat oli tuomittu häviämään jo ennen ensimmäistäkään laukausta.

Punapaitojen aseeksi jäi keskustan silmitön tuhoaminen paikkoja rikkomalla ja tulipaloja sytyttämällä. Pettymyksen purkauksen voi ymmärtää, riehumisella on kuitenkin harvoin kuitattu poliittisia voittoja.

Thaimaan hallitus ajoi itsensä umpikujaa, josta se hakee tietä ulos väkivallalla. Armeija tekee, mitä maan johto käskee, mutta omien kansalaisten kimppuun hyökkääminen jättää yleensä jälkensä.

Armeijan perimmäinen tehtävä on myös Thaimaassa maan puolustaminen ulkoista vihollista vastaan.

Kun otteet kovenivat, Thaimaan kriisin lopputulosta voi vain arvailla. Olisi ihme, jos hallitus saavuttaisi tavoitteensa, punapaitojen kukistamisen ja maan tilanteen vakauttamisen.

Mielenosoittajat liputtavat demokratialle. Mitä hyvin kirjava joukko lopulta syvällisesti kansanvallalla tarkoittaa, se jää tulkintojen varaan.

Punapaidat vastustavat ennen kaikkea hallitusta ja armeijaa sekä tukevat kiihkeästi syrjäytettyä pääministeriä Thaksin Shinawatraa.

Demokratiaa mitataan myös Thaimaassa vapailla vaaleilla. Niiden järjestämisestä syntyi pääministeri Abhisit Vejjajivalle Bangkokin keskustan puhdistuksen myötä paha ja vaikeasti ratkaistava ongelma.

Vaalit pitäisi järjestää, mutta niissä puntariin joutuisi väkivalta, monen thaimaalaisen mielestä suorastaan hallituksen tilaamat mielenosoittajien salamurhat.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hallitus tarraa valtaan ja siirtää vaaleja hamaan tulevaisuuteen maan sekasortoon vetoamalla.

Vaalit järjestetään, kunhan tilanne rauhoittuu – ja tilanne rauhoittuu, kun hallitus lupaa järjestää vaalit. Kierre on valmis. Nyt on vielä kylvetty siemen yhteiskunnallisten kiistojen ratkaisemiseksi väkivallalla.

Thaimaa on kuningaskunta, jossa kuningasta vieläpä arvostetaan. Mikä on tosiasiassa kuninkaan asema päivänpolitiikassa, sen Bangkokin tapahtumat tyhjentävästi todistavat.

Tahtipuikkoa on kaiken aikaa heiluttanut maan hallitus.

Thaimaan poliittinen tasapainottomuus on seurausta köyhyydestä. Maassa on teollisuutta, kauppaa ja niiden seurauksena vaurautta, mutta vastaavasti maaseudulla eletään lohduttoman kurjissa oloissa.

Maan talouden nousulle levottomuuksista on pelkkää haittaa. Suomen ulkoministeriökin suosittaa, etteivät suomalaiset matkustaisi Bangkokiin.

Onko Bangkok pesäke, josta punapaitojen kapina leviää maan eri osiin?