Uutiset

Väkivaltaisuudet Gazan ja Israelin välillä eskaloituivat – Gazan ainoa voimalaitos keskeytti toimintansa polttoainetoimitusten jäädyttämisen vuoksi

Gazan kaistalta ammuttiin torstain ja perjantain vastaisena yönä Israelia kohti raketteja, mihin Israel vastasi ilmaiskuilla samana yönä. Kyseessä on konfliktin vakavin eskaloituminen kuukausiin.
Gazan kaistan ainoa voimalaitos keskeytti toimintansa Israelin jäädytettyä polttoainetoimitukset ilmapalloiskujen jälkeen. Yleensä kaistalla riittää sähköä vain kahdeksan tuntia päivässä. Kuva: MOHAMMED SABER
Gazan kaistan ainoa voimalaitos keskeytti toimintansa Israelin jäädytettyä polttoainetoimitukset ilmapalloiskujen jälkeen. Yleensä kaistalla riittää sähköä vain kahdeksan tuntia päivässä. Kuva: MOHAMMED SABER

Gazan kaistalta ammuttiin torstain ja perjantain vastaisena yönä Israelia kohti raketteja, mihin Israel vastasi ilmaiskuilla samana yönä. Kyseessä on konfliktin vakavin eskaloituminen kuukausiin, mikä on vaatinut rauhanvälittäjiä lisäämään pyrkimyksiään rauhoittaa tilanne.

Tiedettävästi iskut eivät vahingoittaneet ihmisiä kummallakaan puolella. Israelin armeijan tiedottajan mukaan Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Rautakupoli pysäytti 12 iskusta yhdeksän.

Gazaa hallussa pitävä Hamas tapaa evakuoida kohteensa ennakoidessaan Israelin vastaiskuja.

Hamas on pyrkinyt painostamaan Israelia höllentämään Gazan saartoa ja sallimaan alueelle enemmän investointeja muun muassa lähettämällä Israelin puolelle palavaa ainetta ilmapallojen sisällä. Ilmapalloilla on sytytetty viljelysmaata viime viikkoina.

– Egyptiläiset, qatarilaiset ja (YK:n Lähi-idän lähettiläs) Nikolai Mladenov ovat lisänneet pyrkimyksiään palauttaakseen järjestyksen, mutta tämä tapahtuu vain, jos Israel suostuu Hamasin ja muiden ryhmittymien esittämiin vaatimuksiin, palestiinalaisviranomainen kertoi Reutersille.

Mladenovin toimisto ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.

Jännitteiden ollessa korkealla Israel on sulkenut ainoan kaupankäyntiin tarkoitetun rajanylityspaikan Gazaan, estänyt pääsyn mereltä ja jäädyttänyt polttoainetoimituksia kaistalle, minkä vuoksi alueen ainoa voimalaitos suljettiin aiemmin tällä viikolla.

Egyptiläisen rauhanvälittäjät kävivät neuvotteluja Gazassa maanantaina palauttaakseen järjestyksen, mutta lähtivät saamatta aikaan sopua, palestiinalainen poliittinen lähde kertoo Reutersille.

Asiasanat

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic