Uutiset

Väkivaltapelin ostaminen onnistuu alaikäiseltä Hämeenlinnassa

Joka toinen liike myi alle 18-vuotiailta tai nuoremmilta kielletyn konsolipelin Hämeen Sanomien testissä.

-Myyjä kysyi vaan, että saako olla muovipussi, 17-vuotias testiostaja kertoo Gigantin myymälästä tullessaan.

Pussissa on Gears of War -räiskintäpelin kolmas versio, jota eräässä arviossa kuvaillaan lauseella ”moottorisaha käyntiin ja pistin tanaan, loppu on käsillä!”

Yleiseurooppalaisessa PEGI-luokituksessa Gears of War on saanut ikärajan 18 vuotta. Ikäraja on sitova, kuten alkoholi- ja tupakkatuotteissa. Tämä tiedetään myös pelin myyneissä myymälöissä.

-Missään nimessä pelin ei olisi pitänyt lähteä asiakkaan mukaan, tässä on nyt käynyt inhimillinen virhe. Tässä asiassa sääntömme ovat peleissä ja elokuvissa yhtä tarkat, sanoo Gigantin myymäläpäällikkö Petri Travanti.

Alaikäiselle testiostajalle myytiin ikärajalla 18 merkitty peli myös Tiiriön Prismassa.

-Virhe kävi, vaikka myymälän koko kassahenkilöstö on suorittanut ikärajapassin, Prismajohtaja Lari Rusila sanoo.

-Koulutuksessa käydään juuri näitä asioita läpi, jonka lisäksi ikäraja-asioita kerrataan säännöllisesti. Ohjeet ovat samat kuin alkoholi- ja tupakkatuotteissa, jos ostaja näyttää alle 23-vuotiaalta, pitää kysyä henkilöllisyystodistusta.

Suosituksia pyritään noudattamaan

Nuorempi 8-vuotias testiostaja valitsi jokaisesta liikkeestä kannen perusteella mieleisensä pelin, jonka ikäsuositus oli 12 tai 16 vuotta. Testiostaja sai ostettua molemmat 12-vuotiaille tai vanhemmille suositellut pelit. 16-vuotiaille tai vanhemmille suositeltua peliä ostaessa kassamyyjä kieltäytyi myymästä peliä.

Ikäsuositusta nuoremmalle ostajalle pelin myyneistä liikkeistä kerrotaan, että suosituksia pyritään noudattamaan.

-Pelin myyneelle henkilölle menee kyllä palautetta, että tarkkuutta jatkossa, Tiiriön Citymarketin palvelutiskille palautetun Sims 3 -pelin vastaanottanut Sonja Ojansuu lupaa.

Ojansuu huomauttaa, että suositusikärajojen suhteen ongelma on, että myyjän on pyrittävä arvioimaan ostajan ikä. Alaikäisellä ostajalla ei välttämättä ole esittää henkilöllisyystodistusta. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020