Uutiset

Väkivaltarikollisten kohtelua oikeudessa tarkistetaan

Vakavista rikoksista tuomittujen ensikertalaisuuden perusteita tarkistetaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan asia on ollut esillä oikeusministeriössä sen jälkeen, kun useat vankien luvattomat poistumiset Vanajan avovankilasta ja muista avolaitoksista tulivat julkisuuteen.

-Ministeriössä on mietitty, onko lainsäädäntö kaikin puolin kohdallaan mitä tulee vakavampiin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin, Vanajan vankilan naisten osastoon tiistaina tutustunut Henriksson sanoo.

Vakavistakin rikoksista tuomittua kohdellaan oikeudessa ensikertalaisena, mikäli rikollinen on ennen uusia tekoja elänyt kolme vuotta nuhteettomasti. Yksi Vanajan vankilasta luvatta poistuneista vangeista oli tuomittu henkirikoksesta vuosina 1998 ja 2007. Toisen henkirikoksen jälkeen häntä kohdeltiin oikeudessa ensikertalaisena.

-On syytä tarkastella, onko tämä kolmen vuoden käytäntö hyvä vai ei.


Vankilaremonttiin ei vieläkään varoja

Henriksson kertoi Hämeenlinnan-vierailulla tekevänsä töitä, jotta YK:n kidutuksenvastaisen komitean ja EU:n arvostelemista paljuselleistä päästäisiin eroon kuluvan hallituskauden aikana.

-Ne ovat häpeäpilkku, josta Suomi on saanut useita huomautuksia.

Paljusellejä on Pohjoismaista ainoastaan Suomessa. Niitä on yhteensä noin 220 kappaletta, joista suurin osa Hämeenlinnan vankilassa.

Henrikssonin mukaan Hämeenlinnan vankila on oikeusministeriön korjauslistan kärkipäässä. Vankilan peruskorjaus maksaisi noin kolme miljoonaa euroa. Mitään aikataulua korjaukselle oikeusministeri ei osaa kertoa.

-Hallitusohjelmassa on kirjaus, että tällä hallituskaudella niistä päästään eroon. Huonoa on se, että ensi vuoden budjetissa hankkeelle ei ole rahaa. (HäSa)