Uutiset

Vakuudet silmänkääntötemppu

Ankarien ja monin mutkien kautta vihdoin onnelliseen loppuun päättyneen Kreikka-väännön keskeinen arkkitehti Olli Rehn on tyytyväinen. EU-komission varapuheenjohtajasta 130 miljardin euron tukipaketti on hyvä sekä Kreikalle että kaikille euromaille.

Rehn innostui kehumaan pakettia avaintekijäksi, joka johtaa Kreikkaa uudelleen kasvun tielle.

Miten suureen tyytyväisyyteen on aihetta, sen näyttävät tulevat kuukaudet ja vuodet. Päätöstä sietää kuitenkin arvostaa, sillä aivan liian kauan jatkunut epävarmuus – ajoittain ajelehtiminen – koetteli eurooppalaista yhteistyötä.

Kuinka lähellä oltiin suurien unelmien EU:n ja euron loppua, sitä valottaa historiankirjoitus. Tietä näytti Saksa ja siellä johtavassa roolissa oli liittokansleri Angela Merkel.

Sen verran ilmapiiri on edelleen tunkkainen, että jo nyt kysytään monilla suilla, jääkö apupaketti viimeiseksi. Ehkä tai tuskin, sitä kukaan ei voi tietää. Nyt sovitun kokoista kädenojennusta Ateenassa on joka tapauksessa turha enää odottaa.

Ratkaisu ei tietenkään ole ihanteellinen: lopputulos on jälleen se, mistä pystyttiin sopimaan. Kreikan tukena ovat sekä valtiot että yksityiset sijoittajat, joten rintamaa voi kiittää leveäksi.

Tästä eteenpäin Kreikan tulevaisuus on ennen muuta kreikkalaisten omissa käsissä. Nyt kysytään, onko maa oppinut kovan kautta, ettei entinen meno voi jatkua. Se on kerta kaikkiaan historiaa.

Maan edessä on talouden hyytävä takatalvi. Se kestää siedettävän ajan, jos kreikkalaiset ymmärtävät elää varojensa mukaan, kitkevät korruptiota, kehittävät verotusta, opettelevat työnteon moraalia ja arvostavat talouden kasvua.

Euroopasta ei ole vaikeuksiin ajautuneen Kreikan opettajaksi. Kreikkalaisten tulee itse oppia omista virheistään. Oppimisessa auttaisi syyllisten etsimisen lopettaminen maan rajojen ulkopuolelta.

Suomessa hallitus sai oppositiolta kipakkaa arvostelua. Se ampuu yli sikäli, että Suomen paikka oli eurooppalaisessa rintamassa sopimassa Kreikka-tuesta. Ei Suomi sentään voinut yksin ryhtyä näyttämään Kreikalle ovea, tietä ulos EU:sta ja eurosta.

Hallituksen kipeä kohta on vakuudet. Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen korosti osuvasti pian vakuussopimuksen allekirjoituksen jälkeen, että Kreikka-vakuudet ovat aivan muuta kuin mitä sanalla on tapana tarkoittaa.

Asia on juuri näin. SDP piti hämmästyttävän sitkeästi kiinni vakuuksista ja näin päädyttiin tilanteeseen, jossa oli pakko turvautua politiikassa hyvin tunnettuun silmänkääntötemppuun.

Vakuuspaketin monimutkaisesta sisältöä tuskin kukaan pystyy yksiselitteisesti avaamaan. Tämä ei ole ehkä edes tarkoituskaan ja kaiken lisäksi vakuuden arvo paljastuu vasta jopa vuosikymmenien kuluttua.

Näillä vakuuksilla suomalainen ei saisi mistään pankista asuntolainaa.

Mainos