Uutiset

Vakuutus vallankumouksen varalta

Matkailusta, jopa massaturismista on tullut yhä useammin selviytymislaji. Kerta toisensa jälkeen tarvitaan erikoisjärjestelyjä lennättämään ihmisiä erilaisten luonnonkatastrofien ja levottomuuksien jaloista kotiin.

Leppoisa loma turistikohteessa vaihtuukin maanjäristykseen tai mellakoihin.

Matkanjärjestäjät ovat helisemässä. Tahti tuntuu kiihtyvän.

Keväällä lentomatkustajien oli lähes mahdotonta väistää Islannin tuhkapilveä. Lentämättä jäivät niin liike- kuin turistimatkatkin, eikä siinä valittaminen auttanut. Jopa 200 000 suomalaista jäi odottelemaan tuhkapilven hälvenemistä.

Jouluruuhkissa oli lumimyräkkä, joka sai tuhannet koneet ja kymmenet tuhannet matkustajat jumiutumaan Keski-Euroopan kentille. Pariisissa ja Lontoossa ei osata aurata lunta.

Turisteja on evakuoitu viime viikkoina niin Tunisiasta kuin Egyptistäkin. Juuri kun suomalaisetkin vihdoin uskaltautuivat sankoin joukoin Välimeren saarilta sen etelälaidalle.

Voisi sanoa, että oma vika, sillä yksinvaltaisesti hallittuihin maihin ei pitäisi matkustaa kartuttamaan vallanpitäjien valuuttatilejä.

Useimmiten matkan valintaan kuitenkin vaikuttaa hinta ja se, että kohde on turvallisena pidetty. Tämäkään ei ole varma keino välttyä luonnon tai paikallisten poliittisten olosuhteiden aiheuttamilta yllätyksiltä.

Thaimaan-kävijät ovat viime vuosina havainneet tämän.

Tsunami Intian
valtameressä tapaninpäivänä 2004 aiheutti länsimaissa valtaisan turistien evakuointioperaation.

Turvallisena pidetty Thaimaa vei muutamassa sekunnissa tuhansien turistien hengen paikallisista asukkaista puhumattakaan.

Sen jälkeen Thaimaa on osoittautunut myös poliittisesti häilyväksi maaksi. Jo muutamaan kertaan pakettimatkat ovat peruuntuneet Bangkokin massamielenosoitusten vuoksi.

Erilaiset poikkeustilanteet ovat saaneet ulkoministeriön parantamaan kriisitiedotustaan merkittävästi. Tiedonkulku matkalla oleville ja sitä suunnitteleville on nyt huomattavasti sujuvampaa kuin tsunamin aikoihin.

Matkatoimistot ovat kuitenkin olleet hätää kärsimässä, koska poikkeustilanteen peruuttaman matkan hinta on korvattava asiakkaalle kokonaisuudessaan, mikä oikein onkin. Tappio jää usein kokonaan matkanjärjestäjän piikkiin.

Matkatoimistot suunnittelevat Hesarin mukaan yhteistä vastuuvakuutusta poikkeustilanteiden varalle. Viime kädessä vakuutuksen maksaa asiakas, koska sen hinta sisällytetään matkan hintaan.

Yritykset vakuuttavat, ettei kyse ole suurista summista yksittäisen matkailijan kohdalla. Ehkä vakuutus selkiyttää vastuita. Tuskin maailma ainakaan rauhallisemmaksi muuttuu.

Hanna Antila-Andersson