Uutiset

Vala sitoo inttikavereita

-On kunnia päästä sotilasvalan esilukijaksi ison joukon edessä, totesi perjantaina Panssariprikaatin valatilaisuudessa esilukijana toiminut Apulanta-yhtyeen laulusolisti, reservin alikersantti Toni Wirtanen.

-Sanat valassa ja vakuutuksessa ovat sisällöltään raskaita. Omana palvelusaikanani niiden merkitystä en tullut ajatelleeksi niin syvällisesti kuin miltä ne nyt kuulostivat.

Asevelvollisuutensa Wirtanen suoritti 1994 Karjalan Prikaatissa Panssarintorjuntajoukoissa Vekaranjärvellä. Inttiä hän pitää positiivisena haasteena, joka ei terveelle nuorelle ole ylivoimainen haaste.

Valan esilukijan oli kapteeni Ari Viitalan mukaan valinnut tällä kertaa Panssariprikaatin komentaja eversti Pekka Toveri.

-Esilukijaksi valitaan yleensä joku kaupungin tai kunnan johtohenkilöistä tai maanpuolustushenkisistä yhteistyökumppaneista. Veteraanit ovat jo tältä osin tehneet osuutensa, Viitala sanoo.

Panssariprikaatin valatilaisuuksissa esilukijoina ovat aikaisempina vuosina toimineet muun muassa kaupunginjohtaja Tapani Hellstén ja Hämeen Sanomien ex-päätoimittaja Terttu Häkkinen. Tammikuun saapumiserän valatilaisuudessa tehtävän hoiti musiikin monitoimimies Jone Nikula.

Sotilasvala on yksi arvostetuista sotilasperinteistä. Perjantaina uskollisuuttaan isänmaalle ja asetovereilleen sotilasvalan muodossa vannoi yli tuhat peruskoulutuskautensa päättänyttä, heinäkuun saapumiserän alokasta. Juhlallisen vakuutuksen antoi kuusikymmentäviisi nuorta.

Miehistöarvoon aselajinta mukaan ylennetyille kohdistamissaan sanoissa komentaja muistutti perinteiden merkityksestä.

-Niillä on tärkeä osa, kun luodaan tarvittavaa yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Paraatijoukkoja valatilaisuudessa komensi everstiluutnantti Harri Luoma. Papin puheen piti sotilaspastori Juha Koivulahti ja rukouksen ortodoksinen sotilaspastori Markku Aroma. Tilaisuuden musiikista vastasi musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkolan johtama Panssarisoittokunta.

Tilaisuutta Parolannummella seurasi noin viisituhatta henkeä. HäSa.