Uutiset

Vale-Ikeaa pyöritetään Lasnamäen lähiössä

Iso Ikea-kyltti tervehtii asiakkaita Itäkeskuksen ovella Tallinnan Lasnamäen kaupunginosassa.

Suosittuja Ikea-tuotteita myyvällä tavaratalolla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä ruotsalaisen huonekalujätin kanssa ja hinnatkin ovat viidenneksen verran korkeampia kuin suomalaisissa Ikeoissa, joista tavarat on tuotu.

Vantaan ja Espoon Ikeoista on tullut monelle virolaiselle vetovoimainen matkailukohde. Ikean rantautumista Viroonkin on odotettu innolla, mutta toistaiseksi turhaan. Tyhjiön ovat täyttäneet virolaisfirmat, jotka tekevät bisnestä Ikea-tuotteiden jälleenmyynnillä.

Lasnamäen myymälä on pieni eivätkä hyllyt notku tavaroista, mutta liike lupaa toimittaa asiakkailleen tilauksesta muitakin Ikean tuotteita kuin kaupasta löytyy.

– Tavarat toimitetaan kolmessa viikossa ja luettelohintaan lisätään 20 prosentin toimituskulut, myyjätär selittää.

”Toiminnalle ei ole juridisia esteitä”

Liikkeen omistaa kaupparekisterin mukaan vuonna 2012 perustettu Mainprint OÜ. Sen johtaja Andre Eidel myöntää, ettei yrityksellä ole sopimusta Ikean kanssa, mutta ei pidä sitä ongelmana.

–  Myymälä avasi ovensa joulukuussa, kyltit valmistutimme itse ja pian voi ostaa myös verkossa, Eidel sanoo.

Hänen mukaansa liikkeen toiminnalle ei ole mitään juridisia esteitä.

Vuonna 2012 Dagens Industri kirjoitti, että Ikean tavaramerkille on saatu hintalappu, kun Ikean perustajan Ingvar Kampradin säätiö myi oikeudet nimeen yli 9 miljardilla eurolla tytäryhtiö Inter Ikealle.

Ikean edustaja Niclas Bengtsson onkin Viron mediassa ilmoittanut yhtiön puuttuvan asiaan, jos sen brändiä käytetään ilman sen suostumusta.

– Tavaramerkkiimme on vuosien mittaan käytetty valtavasti resursseja eikä me voida sallia sen laitonta käyttöä, Bengtsson kertoo Eesti Päevalehden välityksellä.

”Kova kysyntä Ikea-huonekaluille”

Jotkut nokkelat virolaismiehet huomasivat jo parisen vuotta sitten, että Virossa ei ole omaa Ikeaa, mutta kysyntä edullisille Ikea-huonekaluille on kova täälläkin.

– IkeaExpressin avulla saatte tilata tuotteita maailman suurimmasta huonekalukaupasta tarvitsematta edes lähteä kotoaan, kuului verkkokaupan mainos ennen kuin joutui runsas vuosi sitten lopettamaan aidon Ikean haastettua sen oikeuteen.

Syntyi kilpailijoita, kuten Ikea-trans, Ikeast tai IKTransport, yhteensä kymmenkunta päätyökseen Ikea-tuotteita Viroon kuljettavaa yritystä.

Viime syksyllä Vantaan Ikean parkkipaikalla syntyneen virolaisten joukkotappelun syyksi arvellaan firmojen välienselvitystä.

Yritykset ovat työllistäneet Viron kuluttajansuojaviranomaisiakin. Usein valitetaan, että tilausta ei kuulu, rahoja ei palauteta eikä myyjään saa yhteyttä.

Baltiaan laajenemista on Ikean pääkonttorissa harkittu pitkään, koska pienillä markkinoilla on sijoittajan riskitaso korkea. Ensimmäinen tavaratalo avattiin kuitenkin Liettuan Vilnassa viime vuoden elokuussa. Jos seuraava tulee, se nousee todennäköisesti Riikaan. Virolaisten on syytä varata malttia. (LM-HäSa)

Ivo Laks

Asiasanat