Uutiset

Valeostajat vetivät vesiperän Hämeenlinnan Alkoissa

Hämeenlinnan Alkot toimivat niin kuin niiden pitikin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nuoret valeostajat yrittivät ostaa alkoholijuomia. Yhdeksän tytön ja pojan jokainen yritys ostaa alkoholia tyssäsi kassalla.

Muista paikallisista kaupoista valeostajat sen sijaan saivat tupakkaa ja alkoholia joka toisella yrityksellä.

Myös alle täysi-ikäisiltä kiellettyjä rahapelejä nuoret saivat pelata ilman suurempia ongelmia.

Alkoissa kova kontrolli

THL vertaili ikärajavalvontaa Hämeenlinnassa ja Kotkassa viime vuoden lopulla. Hämeenlinnassa ikärajakontrolli oli hivenen Kotkaa tiukempi, mutta erot jäivät THL:n mukaan tilastollisesti merkityksettömiksi.

Nuoren näköisten tyttöjen ja poikien ostoyritykset Hämeenlinnan Alkoissa johtivat joka kerralla papereiden kysymiseen. Muissa testatuissa kaupoissa hieman yli puolet tupakan ostoyrityksistä epäonnistui.

Suurimmat puutteet Hämeenlinnassa löytyivät rahapelien valvonnasta. Vaikka pelien ikäraja nousi viime vuonna 18 vuoteen ja myyjät on koulutettu valvomaan pelejä, niin 179 koetilanteesta vain alle kymmenen keskeytettiin.

Alkoholi ja pelit kuuluvat yhteen

Tutkimusten mukaan suomalaiset kannattavat ikärajakontrollia, mutta alkoholin ja tupakan käyttö kuitenkin aloitetaan ennen laillista ikää.

THL:n mukaan 15-16 -vuotiaista nuorista lähes 85 prosenttia on jo käyttänyt alkoholia. Lisäksi rahapelit ja alkoholi kulkevat käsi kädessä: raha-automaatteja pelaavat nuoret käyttävät säännöllisesti ja runsaasti alkoholia.

THL käytti koeostajina asiantuntijoiden valitsemia täysi-ikäisiä, mutta erittäin nuoren näköisiä henkilöitä. Koeostajien ryhmään kuului viisi tyttöä ja neljä poikaa. (HäSa)