Uutiset

Valeuutiset vallalla Keski-Euroopassa

Valeuutisista on tullut osa Keski-Euroopan mediakentän arkipäivää, ja ero luotettavien ja valheellisten lähteiden välillä hämärtyy. Lisäksi kansan mielipiteisiin ja vaalituloksiin pyritään vaikuttamaan aktiivisesti röyhkeillä valeuutiskampanjoilla, joiden vaikutuksista ei ole täyttä selvyyttä.

Slovakialaisen SME-sanomalehden päätoimittaja Beata Balogován mukaan Unkari ja Slovakia ovat alueen maista haavoittuvaisimpia valeuutisille.

Slovakian valtapuolue Smer on vuosia ruokkinut vihamielisyyttä kriittistä lehdistöä kohtaan ja osaltaan ohjannut kannattajiaan pois valtamediasta kohti puolueellisia ja valeuutislähteitä.

Arvostus ja solidaarisuus journalisteja kohtaan ovat kuitenkin kasvaneet viime kuukausina sen jälkeen, kun tutkiva journalisti Jan Kuciakin murhattiin.

Balogova on myös Kansainvälisen lehdistöinstituutin (IPI) johtoryhmän jäsen ja seuraa tarkkaan Unkarin tilannetta.

– Unkarin pääministeri (Viktor)
Orbàn on eliminoinut kokonaan itsenäisen, kriittisen median mahdollisuuden. Hän muunsi valtionmedian valeuutistuotannoksi, jonka toimintatavat vastaavat mitä tahansa valeuutissivustoa. Unkarista on tullut valeuutistuottajien paratiisi, Balogova kertoo.

Mikäli pääministeri Robert Fico ei olisi joutunut eroamaan Kuciakin murhan jälkeen, hän olisi Balogovan mukaan yrittänyt viedä Slovakiaa Unkarin suuntaan.

Slovakiassa valeuutissivustojen sisällöt vaihtelevat paljon, mutta tietyt teemat, kuten maahanmuuttovastaisuus ja antisemitismi, Venäjä-myönteinen propaganda ja EU:n vastustaminen toistuvat.

Joissain tapauksissa on vaikeaa erottaa valeuutissivustoa vahvasti poliittisesti asenteellisesta sivustosta. Balogovan mukaan poliittisesti asenteelliset sivustot yrittävät esittää käyttävänsä luotettuja lähteitä. Lisäksi niiden rahoittajat ovat usein selvillä. Harmaalle alueelle jäävät joskus luotettavina pidetyt julkaisut, jotka ovat alkaneet tuottamaan valeuutisia.

Sekä Slovakiassa että Tsekissä suurena ongelmana nähdään myös mediayhtiöiden omistuksen keskittyminen miljonääriliikemiehille, jotka eivät pelkää käyttää valtaansa ajaakseen omaa etuaan. Näkyvin esimerkki on Tsekin slovakialaissyntyinen pääministeri Andrej Babis, joka tunnetusti käytti mediayhtiöidensä julkaisuja edistääkseen poliittista uraansa.

Uhkapelimagnaatin ja senaattorin Ivo Valentan ja mediamoguli Michal Voracekin omistama Our Media on vastuussa Tsekin suurimmasta valeuutisia levittävästä sivustosta Parlamenti Listy (Parlamenttikirjeet).

Valeuutisia ja sensaatiohakuisia mielipidekirjoituksia yhdistelevä PL kerää kuukausittain 800 000 uniikkia kävijää. Tänä vuonna Our Media on laajentanut toimintaansa Slovakiaan ostamalla vuonna 1920 perustetun päivittäislehden Pravdan, josta on viime vuosina tullut valtapuolue Smerin äänitorvi.

Prahan turvallisuustutkimusinstituutin Jonas Syrovatkan mukaan Slovakiassa ei ole enää tilaa uusille valeuutisjulkaisuille, minkä vuoksi hän ei usko Pravdan muuttavan toimituksellista linjaansa merkittävästi omistajanvaihdoksen seurauksena.

Our Media törmäsi samaan ongelmaan yrittäessään aiemmin lanseerata PL:n slovakialaisversiota.

Syrovatkan mukaan kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun valeuutismedia on ostanut ”valtamediajulkaisun”.

Asiasanat