Uutiset

Väliinputoajista otetaan koppi

Nuorten yhteiskuntatakuu on valtuustosopimuksen ykkösasia.
Yhteiskuntavastuu nuorista on keskipisteessä Hämeenlinnan tavoitteissa.

Valtuustoryhmien tälle vuodelle vahvistamassa sopimuksessa sovitaan tästä.

Tavoitteena on innostaa ja kannustaa koulutukseen tai työhön nuorten ikäluokat kokonaisuudessaan.

Väliinputoajista pyritään yhteistyöllä ottamaan koppi.
Nuorten yhteiskuntatakuuta aiotaan toteuttaa koordinoimalla erilaisia toimia, joita heidän kouluttamisekseen ja työllistämisekseen on meneillään.

– Olemme pyytäneet eri hallintokunnilta ja muilta toimijoilta tietoa, mitä kaikkea on meneillään, kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Sari Rautio kertoo. Hän toimii myös nuorten ohjaus- ja palveluverkoston puheenjohtajana Hämeenlinnassa.

– Lisäksi toisen asteen koulutuksen uudistumisella on vaikutusta. Siinä saadaan vastuu koko ikäluokasta samoihin käsiin.

Ajokortti työelämään
Hämeenlinnassa on pohdittu yhteistä projektia monien nuorten kanssa työskentelevien tahojen kanssa.

– Työvalmennusta pitäisi kehittää. Pitäisi saada valmennusta ihan siihen, miten ollaan töissä. Nuoret eivät voi tietää sitä, jos heillä ei ole lainkaan työkokemusta. Työantajat taas eivät uskalla palkata nuoria, kun työkokemusta ei ole.

Sari Rautio on itse tykönään pohtinut, että peruskouluun pitäisi saada jonkinlainen työelämän ajokortti.

– Sellainen, joka suoritettaisiin peruskoulutuksen kuluessa.
?Yhteistyöhön pitää toki saada mukaan myös yritykset ja yksittäiset yrittäjät. Rahoittajatkin ovat viime aikoina suosineet hankkeita, joita toteutetaan useampien tahojen yhteistyössä verkostoina.

Oma sote-esitys
Valtuustosopimuksessa on myös sovittu, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä seudullisesti ja maakunnallisesti selvitetään.

– Keskiviikkona tulee työryhmän esitys uudeksi kuntaratkaisuksi. Se aiheuttaa varmasti säpinää. Olisi parempi, jos meillä olisi esimerkiksi seudullisesti esittää omia ratkaisuja. Ettei ikään kuin odotettaisiin ylhäältä käskyä, Rautio pohtii.

Valtuustokauden viimeisenä vuonna on myös meneillään poliittisen järjestelmän uudistaminen. Yhtenä asiana on pohtia palautejärjestelmän vaikuttavuuden parantaminen.

Lisäksi tarkoitus on parantaa luottamushenkilöiden ja asukkaiden vuorovaikutusta. Siinä yhteydessä pohditaan, miten aluetoimikuntien toimintaa voitaisiin uudistaa. (HäSa)

Mainos