Uutiset

"Välillä ryyppään vain siksi, etten keksi mitään muuta tekemistä"

Kolme neljästä hämäläisnuoresta on kokeillut päihteitä ja jopa joka kolmas käyttää alkoholia säännöllisesti, kertoo tuore kyselytutkimus.

Hämeenlinnan Rotaryklubin verkossa 13-17-vuotiaille tekemän kyselytutkimuksen mukaan alkoholi, tupakka ja nuuska ovat yleisimmin käytetyt päihteet. Huumausaineiden käyttö on hyvin vähäistä.

Kyselyyn vastasi 223 nuorta.

Hauskanpitoa ja humalahakuisuutta

Tutkimuksen mukaan tärkeimmät syyt päihteidenkäyttöön liittyvät hauskanpitoa ja kavereiden kanssa olemiseen. Vajaat 15 prosenttia tarttuu pulloon tullakseen iloisemmaksi, rohkeammaksi ja hauskemmaksi. Lähes yhtä suuri osa hakee humalaa ja sekavaa oloa.

Viisi prosenttia nuorista juo helpottaakseen pahaa oloa.

-Välillä ryyppään vain siksi, etten keksi mitään muuta tekemistä, eräs vastaaja kertoi.

Vaikka valtaosa 13 vuotta täyttäneistä on päihteitä kokeillut, vain pieni osa käyttää niitä säännöllisesti. Moni myös ilmaisi vastenmielisyytensä erityisesti humalaista käytöstä kohtaan.

-On noloa katseltavaa kun nuoret on kännissä. En kannata alkoholin käyttöä, mutta ei siinä ole mitään pahaa jos käyttää joskus ja vain kohtuudella, yksi vastaajista kirjoitti.

Nuoret haluaisivat tehdä itse

Nuoret antoivat vastauksissaan runsaasti vinkkejä siitä, miten nuorisotiloista saisi nykyistä houkuttelevampia paikkoja ja ihan oikean vaihtoehdon humalassa ulkona roikkumiselle.

Pelkän oleskelun lisäksi nuorisotiloilta toivotaan esimerkiksi elokuvailtojen tapaista toimintaa. Tärkeintä kuitenkin olisi, että nuoret saisivat itse vaikuttaa tilojen toimintaan ja olla mukana tapahtumien järjestämisessä.

-Aktiivisen nuorisoporukan ylläpitämä nuorisotila varmasti houkuttelisi enemmän kävijöitä kuin aikuisten järjestämä, sillä se leimaantuu yleensä joko ahdistavan konservatiiviseksi tai sitten uskonnolliseksi, kirjoitti yksi tutkimukseen vastanneista nuorista.

– Varmistakaa, että tilat ovat siistit ja pitäkää meno kohtuullisena, mutta ei holhoamista. Varmistatte vain, ettei asiat riistäydy käsistä.

-Perjantai-ilta tylsissä sisätiloissa kuulostaa yhtä huonolta idealta kuin istuisi kotona ja pelaisi äidin kanssa Kimbleä.

Nuorisotiloja ei tunneta

Hämeenlinnan nuorisotilojen suppeat aukioloajat ja hankalat sijainnit saivat runsaasti negatiivista palautetta. Moni vastaajista kertoi, ettei käy lainkaan nuorisotiloissa tai että toiminnasta ei saa riittävästi tietoa.

-Jaa, itse en edes tiedä missä Hämeenlinnassa on nuorisotiloja.

-Täällä perämetsissä asuvilla ei ole mitään tekemistä, koska kyytejä ei ole. Kaikki tuntuu keskittyvän Hämeenlinnan alueeseen.

Joiltaikn nuorisotilassa käyminen jää väliin myös kavereiden takia.

– En käy nuorisotiloissa sillä vahdin ystäviäni jotka käyttävät päihteitä.

-Jos kaverit eivät käy nuorisotalolla en minäkään.

Häiritseviä jonneja

Nuorisotilojen käyttäjillä on laaja, lähes kymmenen vuoden ikähaarukka. Osa täysi-ikäisyyttä lähestyvistä nuorista koki itseään nuorempien läsnäolon jopa häiritseväksi.

– Nuorisotilat ovat täynnä noin 15 vuotiaita jonneja juomassa Euroshopperin energiajuomaa ja esittämässä kovista.

-Joku ikäraja et ei alle 15v tms tai et olis niinku skideille ja vähä vanhemmille oma 🙂 (HäSa)

Mainos