fbpx
Uutiset

Välimerestä pelastettujen siirtolaisten keskukset vastatuulessa

EU:n suunnitelma perustaa merestä pelastetuille siirtolaisille keskuksia unionin ulkopuolisiin maihin etenee hyvin tahmeasti.

Yksikään maa, edes potentiaalisena kumppanina pidetty Egypti, ei ole luvannut perustaa keskusta maalleen.

EU-maat sopivat kesällä repivän keskustelun jälkeen, että ne ryhtyvät selvittämään niin sanottujen maihinnousupisteiden perustamista.

Kolmen kuukauden valmistelun jälkeen keskusten perustaminen unionin ulkopuolelle ei näytä edenneen. Pohjois-Afrikan maat ovat yksi toisensa jälkeen torjuneet ehdotuksen, koska se voisi tehdä niistä yhä suuremman maahanmuuton kauttakulkumaan.

Torstaina Salzburgissa koolla olleet EU-johtajat sopivat, että ne tavoittelevat yhteistä kokousta arabimaiden johtajien kanssa keskustellakseen yhteistyöstä.

Diplomaattilähde arvioi STT:lle, että Salzburgin epävirallinen kokous antoi EU-johtajille jälleen kerran mahdollisuuden kerrata missä mennään. Konkreettisia ratkaisuja ei kuitenkaan vielä ole.

– En mitenkään usko, että unionin ulkopuoliset maat ratkaisisivat tilannetta puolestamme, diplomaatti summaa.

Toinen iso ongelma on, etteivät jäsenmaat pysty sopimaan turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta. Keskusten perustamisen jälkeen jäsenmaiden pitäisi olla valmiita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, mutta sopiminen on ollut vaikeaa.Keskustelut Egyptin kanssa jatkuvatVarsinkin Egypti näyttäytyy potentiaalisena yhteistyökumppanina, koska se on onnistunut tilkitsemään rajansa ja pysäyttämään siirtolaisten tulon Eurooppaan. Vielä vuonna 2016 tulijoita oli lähes 13 000.

Huippukokouksia johtavan Donald Tuskin on tarkoitus puhua yhteistyöstä jälleen sunnuntaina Egyptin Abdel Fattah al-Sisin kanssa YK:n yleiskokouksen kulisseissa.

– Kyse ei olisi maihinnousupisteestä, vaan paljon laajemmasta yhteistyöstä, toinen EU-lähde kertoi toimittajille Salzburgissa.

Yhteistyötä voitaisiin tehdä hänen mukaansa esimerkiksi ihmissalakuljettajien pysäyttämiseksi.

Keskustelut Egyptin kanssa ovat vasta varhaisessa vaiheessa, eikä konkreettista kerrottavaa vielä torstaina ollut.

Moni EU-johtaja muistutti, ettei unionilla ole käsissään maahanmuuttokriisiä, koska Välimeri on rauhoittunut merkittävästi. Kyse onkin enemmän politiikasta.

Asiasanat

Menot