Uutiset

Valinnaisuuttako?

Mielipidepalstalla on viime aikoina puhuttu paljon matematiikan lisäkurssin tarpeellisuudesta. Itse uskon, että se ei ole kenellekään haitaksi. Haluaisin kuitenkin tässä nostaa esiin erään toisen koulunkäyntiin ja opiskeluun liittyvän asian: yläasteen valinnaisaineet tai -kurssit.

Olen hyvin tietoinen siitä, että Ahvenistolla on tällä hetkellä Hämeenlinnan paras valinnaisuustilanne. Vai onko?

Yhdeksännen luokan noin 20 toteutuvasta valinnaiskurssista 3 (sic!) on lukuaineita. Näistäkin yksi on matematiikan kertauskurssi oppilaille, joiden arvosana on alle 7. Vaan entäpä he, jotka tahtoisivat opiskella lukuaineita?

On totta, että he ovat selkeähkö vähemmistö (muutenhan valikoimassa olisi enemmänkin lukuaineita), mutta olisiko todella mahdotonta järjestää jokaiseen jaksoon edes yksi lukuainekurssi?

Syyksi ko. kurssien vähäisyydelle on kerrottu se, että varoja riittää vain kaikkein halutuimmille kursseille. Rajaksi toteutumiselle esitettiin 15 oppilasta. Joidenkin kurssien kohdalla saattaa tulla myös liian suuren ryhmäkoon aiheuttamia ongelmia. Lisäksi mainittakoon, että kun toteutuvat valinnaiset oli päätetty, jouduttiin näiden joukosta valitsemaan kurssit noin puolessa tunnissa. Näidenkään valintojen toteutumisesta ei ole täyttä varmuutta.

Kysyisinkin asian paremmin tuntevilta, että onko valinnaisten järjestäminen todella niin kallista? Ja voidaanko yleissivistäviä kursseja todella karsia pois tuosta vaan? Voidaanko valinnaisuutena pitää sitä, että on pakko valita epämieluisa kurssi?

Ville Korpelin

Hämeenlinna

Päivän lehti

6.4.2020