Uutiset

Valinnanvapaus houkuttaa omaishoitajaa

– Asia vaatii ensin aika lailla selvittämistä, mutta kyllä sitä kannattaisi kokeilla, sanoo Marja-Leena Lehtinen.

Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n puheenjohtaja pohtii ehdotusta, että kunnissa kokeiltaisiin sosiaali- ja terveyspalveluissa ns. henkilökohtaisen budjetin mallia. Kokeiluja rahoittamaan tarjoutuvassa Sitrassa uskotaan, että henkilökohtainen budjetti helpottaisi erityisesti omaishoidettavien ja -hoitajien arkea.

Oma budjetti lisäisi palvelujen hankkimisessa enemmän päätösvaltaa, itsemääräämisoikeutta ja valinnanvapautta. Mallia on kokeiltu menestyksekkäästi mm. Hollannissa, Englannissa ja Ruotsissa. Kun Nackan kunta ilmoitti ikäihmisilleen, että siivousapua on tarjolla ilman rajoituksia, väheni niiden kysyntä 30 prosenttia.

– Jotkut haluavat enemmän taksikyytejä kuin siivousta, toiset päinvastoin. Tietysti perusasioista, kuten asunnon siisteydestä ja lääkärikäynneistä pitää huolehtia, mutta siitä eteenpäin ei kaikille kannata tarjota samankaltaista palvelupalikkaa, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tuomo Melin.

Lehtisen mielestä kaiken perusta on kuitenkin ammattilaisten kanssa yhdessä tehty hoitosuunnitelma. Hän tietää kokemuksesta, ettei kaikilla omaishoitajilla ole voimia ottaa vastuulleen palvelujen omatoimista järjestelyä.

– Joskus on vain helpompi, kun joku muu päättää, että näinä päivinä tulet kuntoutukseen, kiteyttää Lehtinen.

Palvelusaldo kortille

Sitran lähtökohtana on, että henkilökohtainen budjetti ei poista kunnalta palvelujen järjestämisvelvollisuutta eikä asiakkaan hyvinvointia saa heikentää. Valinnanvapauden pitää koskea kaikkia, mutta asiakkaalla on myös oikeus kieltäytyä henkilökohtaisesta budjetista.

Mallin hallinnointi vaatii joustavuutta. Kaikille kuntalaisille oma budjetti ei sovi, sillä se edellyttää tietynasteista toimintakykyä. Sitrassa uskotaan, että omaishoitajien ohella henkilökohtainen budjetti soveltuisi hyvin esimerkiksi kuntoutus- ja vammaispalvelujen hankkimiseen.

Käytännössä budjetin rahat voisivat olla sidottuna palvelukorttiin, jota käytettäisiin pankkikortin tavoin.

– Maksupäätteitä on jo aika paljon olemassa, ja kortit ovat turvallinen menetelmä, sanoo Melin.

Jotta henkilökohtaisen budjetin toimivuutta voitaisiin kokeilla käytännössä, pitäisi saada voimaan uusi kokeilulainsäädäntö. Melinin mukaan sosiaalilainsäädännön uudistamistyöryhmä on sanonut harkitsevansa asiaa. Jos lakiuudistus toteutuu, voisivat ensimmäiset kokeilut käynnistyä jo ensi vuoden lopulla.

– Nyt pitäisi ainakin kokeilla, jotta tiedettäisiin, millaiseen pidempiaikaiseen lainsäädäntöpohjaan tulevaisuudessa mentäisiin, sanoo Melin. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic