Uutiset

Valinnat vievät keskeneräistä ihmistä

Ihminen palasi kuvataiteilija Satu Bethellin töihin uudistuneena viime keväänä. Tuolloin hausjärveläinen taiteilija veti syvään henkeä ja päätti jäädä kokopäiväiseksi ammattitaiteilijaksi. Työ Kaurialan lukion kuvataiteen tuntiopettajana jäi taakse, kuten muukin opetustyö.

Riihimäen kirjaston Samuli Parosen salissa esillä oleva näyttely Valintoja vie katsojan Satu Bethellin oman valinnan ääreen. Öljyvärimaalauksissa kuvataiteilija on jäänyt pohdiskelemaan, tutkimaan ja kuvaamaan ihmistä ihmisen luvallisessa keskeneräisyydessä.

– Aiemmin vältin ihmisen kuvaamista. Ajattelin abstraktin työn toimivan ja välittävän värien rytmiä ja pintarakenteen vaihteluita. Ihmisen kuvaamisessa nämä ovat kaikki läsnä ja vähintään yhtä voimakkaasti kuin abstraktissa aiheessa.

Kokopäiväinen työskentely taiteilijana on antanut Satu Bethellille aikaa. Hän kertoo työskentelyn alkavan kohtaamisista ihmisten, unien tai tilanteiden kanssa. Kohtaamisesta jää jälki, joka itää ja työstyy pitkään kunnes saa vihdoin muotonsa maalauksena.

– Aika mahdollistaa analyyttisen, pohdiskelevan ja tekniseen viimeistelyyn tähtäävän työskentelyn. Spontaaniuden rinnalle on noussut itsekritiikki ja vastuu työn jäljestä. Keskeneräisyys töissä on huolella harkittu keino, joka alleviivaa elämän kehityskaareen liittyvää keskeneräisyyttä.

Satu Bethellin töissä on kohtaamisia, joista osa on Skotlannissa ja Englannissa vietettyjen vuosien jälkikaikuja, osa Espoosta ja osa nykykotikunnasta Hausjärveltä.

– Elämämme tarinat antavat elämällemme muodon. Tarinan kertominen jäsentää ja auttaa pitämään tarinan muistissa. Ilman kerrontaa tarina häipyy muistista.

Näyttely on saanut nimen Valintoja. Satu Bethell maalaa ihmisiä, lähinnä naisia, erilaisissa elämän valintatilanteissa. Valinnat voivat olla hyvin pieniä, lähes tiedostamattomia, tai suuria, elämää mullistavia.

– Yhteistä valinnoille on, että ne usein liittyvä sellaisiin hetkiin elämässä, jolloin ihminen joutuu pohtimaan elämänsä suuntaa.

Taiteilija ja terapeutti

Satu Bethell asuu ja työskentelee Hausjärvellä, Oitissa, talossa, jossa kirjailija Marja Naskila työskenteli 1980-luvulla. Satu Bethell on valmistunut kuvataiteilijaksi Pekka Halosen akatemiasta vuonna 200 ja Lahden Taideinstituutista viime vuonna. Maalaamisen lisäksi hän opettaa Hausjärven kansalaisopistossa taideaineita ja joogaa.

Satu Bethell on valmistunut Jyväskylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta opettajaksi vuonna 1995 ja suorittanut kuvataideterapeutin tutkinnon University of Hertfordshiressä Iso-Britanniassa.

Hänellä on ollut töitä esillä Riihimäen kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyissä, oma näyttely Samuli Parosen salissa vuonna 2003. Hän on osallistunut lisäksi yhteisnäyttelyihin Porvoossa, Lahdessa, Helsingissä ja Espoossa.

Valintoja on esillä Riihimäen pääkirjaston Samuli Parosen salissa 4.-27.1. kirjaston aukioloaikoina.

Päivän lehti

5.7.2020