Uutiset

Välinpitämättömyys

”Kuusivuotias jätettiin hoitamaan neljä- ja kaksivuotiaita sisaruksiaan kotiin, kun äiti ja isä menivät juhliin.” Luin näin eräästä lehdestä. Mikä oli syy ”heitteillejättöön”? Vanhempien välinpitämättömyys lapsista. Alkoholilla oli tietenkin osasyy .

”Olen iloinen,kun 15-vuotias poikani itsenäistyi ja lähti kotoa.” Kuulin keskustelun ruokasalissa, kun isä kertoi pojastaan. Mikä syy isällä oli – välinpitämättömyys lapsestaan.

”Minä olen huolehtinut aikanaan omista lapsistani ilman muiden apua, huolehtikoot nyt vuorostaan omista lapsistaan ilman minun apuani. Minä en enää siihen halua puuttua.” Tämän lauseen kuulin ikääntyneeltä (70-80 v.) rouvalta omista lapsenlapsistaan. Mikä syy isoäidillä oli lausumaansa – välinpitämättömyys omista lapsenlapsistaan.

Nykysuomen sanakirjassa välinpitämättömyys-sanaan verrataan mm. seuraavia käsitteitä: piittaamaton, haluton, penseä, kiinnostuksen puute, ei välitä jostakin jne.

Entä välinpitämättömyyden seuraukset ? Lapset ja lasten lapset, joita kyseinen välinpitämättömyys on kohdannut pärjäävät toivottavasti elämänsä siinä vaiheessa tai sitten eivät. Ainakin sitä on kaikkien muiden syytä toivoa. Paljon he kuitenkin jäävät vaille tulevan elämänsä kasvuvoimaa.

Eniten loppujen lopuksi potevat huonoa omaatuntoa kyseisten lasten vanhemmat ja isovanhemmat jättäessään lapsensa ja lastenlapsensa ”tuuliajoille”. Vai onko niin, etteivät he sitä edes huomaa?

Juhonpoika

Hämeenlinna

Uusimmat