Kolumnit Uutiset

Välinpitämättömyys on surmannut tuhansia

Suomeen valittiin viikonloppuna uusi eduskunta. Muualla maailmassa monen elämä meni sekaisin ihan muusta syystä.

Reilun viikon sisään Välimerellä on sattunut kaikkiaan kolme haaksirikkoa. Onnettomuudet vaativat yhteensä yli tuhannen ihmisen kuoleman.

Jos laskemisen aloittaa vuoden alusta, luku kipuaa lähes kahteen tuhanteen.

Menetin yöunet moneksi yöksi. Makasin valveilla ja ajattelin kaikkea sitä elettyä elämää, jota ei enää ole.

Tavallisin reitti Eurooppaan pyrkiville, paperittomille siirtolaisille kulkee Italian kautta. Tämä tekee Välimerestä Euroopan suurimman joukkohautausmaan.

Uskomatonta on, että Italian pitää erikseen vedota muihin EU-maihin, jotta ne osallistuisivat pelastusoperaatioiden kustannuksiin.

Vaikka laiva sattuisikin haaksirikkoutumaan Italian rannikkovartioston alueelle, ongelma on kaikkien yhteinen, halusimme sitä tai emme.

Kymmenen vuoden aikana Eurooppaan pyrkivien miesten, naisten ja lasten määrä on moninkertaistunut. Irakin, Syyrian, Eritrean ja Etelä-Sudanin kaltaisista valtioista on tullut yhä useammalle yhä mahdottomampia paikkoja asua.

Esimerkiksi Eurooppaan on tullut viimeisen neljän vuoden aikana 120 000 pelkästään syyrialaista pakolaista.

Hukkuneet ovat meille entuudestaan vieraita. Siksi moni suhtautuu onnettomuuksiin olkapäitä kohauttamalla.

Brittilehti The Guardianin mukaan maahanmuutto on tämän vuoden myrkyllisin aihe ympäri Eurooppaa. Maahanmuuttokriittisyys on kasvussa Suomen lisäksi myös monessa muussa jäsenvaltiossa.

Kriittisyys ja välinpitämättömyys ovat kuitenkin vaarallisen lähellä toisiaan.

Kalastusaluksen kapteeni kääräisee sievoisen summan periessään tuhatpäiseltä joukolta kultakin muutaman tuhat euroa vaivanpalkkaa. Usein kyseessä on jo ennakolta uppoamaan tuomittu, heppoinen kalastus- tai kumilautta.

Vaikeista asioista puhuttaessa on helppo ottaa esille raha, sen puute ja sen jälkeen sulkea silmät.

Politiikka muuttuu kyllä, viimeistään silloin, kuin myös kansalaisten fokus kääntyy tuhansiin kuolleisiin eikä siihen, mihin kohtaan kartalla tarkalleen siirtolaiset sijoitetaan.

Asialla on jo kiire. Jokakeväinen muuttoaalto Eurooppaan ei ole edes kunnolla alkanut.

Päivän lehti

30.3.2020