fbpx
Uutiset

Valio ja Paulig lähtevät Venäjältä – Yhtiöillä on maassa sulatejuustotehdas ja kahvipaahtimo

Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Yhtiö työllistää Venäjällä noin 400 henkilöä. Valion liikevaihto Venäjällä on noin 85 miljoonaa euroa.
Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Yhtiö työllistää Venäjällä noin 400 henkilöä. Valion liikevaihto Venäjällä on noin 85 miljoonaa euroa. Lehtikuva/ / OLGA MALTSEVA

Valio ja Paulig ilmoittavat luopuvansa liiketoiminnastaan Venäjällä. Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme sanoo, ettei Valiolla ole eettisiä toimintaedellytyksiä jatkaa Venäjällä.

–  Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen itsenäiseen Ukrainaan. Valiolla ei ole eettisiä toimintaedellytyksiä jatkaa Venäjällä ja lopetamme siksi toimintamme Venäjällä, Hurme sanoo tiedotteessa.

Alasajo alkaa Valion mukaan heti. Lopettamispäätökseen ja toiminnan alasajoon liittyy paljon yksityiskohtia, joita Valio on työstänyt.

Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Yhtiö työllistää Venäjällä noin 400 henkilöä. Valion liikevaihto Venäjällä on noin 85 miljoonaa euroa.

Valio ilmoitti viime viikolla lopettavansa kaiken viennin Suomesta Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Samalla raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien tuonti Venäjältä Suomeen lopetettiin.

Valiolla oli ennen Krimin miehitystä vuonna 2014 mittavat markkinat Venäjällä, mutta Venäjän vastapakotteet pysäyttivät viennin. Viola-sulatejuusto on ollut Venäjällä tunnettu merkki jo neuvostoaikoina.

Paahtimon tuotanto Venäjän markkinoille

Pauligilla on Venäjällä kahvipaahtimo Tverissä Moskovan pohjoispuolella, ja se työllistää maassa noin 200 henkilöä. Paahtimon tuotanto myydään pääosin Venäjällä.

–  Prosessi suunnitellaan Pauligin työntekijät, asiakkaat ja paikallinen lainsäädäntö huomioiden. Prosessi alkaa välittömästi ja tarkkaa aikataulua arvioidaan, yhtiö kertoo.

Venäjä ja sitä ympäröivät maat muodostavat liiketoimintayksikön, joka edustaa noin viittä prosenttia Pauligin liikevaihdosta.

Fiskarskin lähtee

Myös Fiskars Group ilmoittaa luopuvansa kaikesta liiketoiminnastaan Venäjällä. Päätöksellä ei ole merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan tai tulokseen tänä vuonna. Venäjän toiminnan liikevaihto on ollut noin prosentti konsernin koko liikevaihdosta.

Fiskars lopetti jo aiemmin tuotteidensa viennin Venäjälle. Yhtiö on toiminut paikallisesti lähinnä Fiskars-brändinsä kautta ja on työllistänyt noin 70 henkeä Moskovassa ja Pietarin alueella.

–  Tässä tilanteessa, Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja aiheutettua valtavan humanitäärisen katastrofin, meille on selvää, että emme voi jatkaa toimintaamme Venäjällä. Varmistamme, että liiketoiminnasta luopuminen tehdään huomioiden paikallinen henkilöstö ja lainsäädäntö, sanoo toimitusjohtaja Nathalie Ahlström tiedotteessa.

Raisio lomauttaa

Venäjän viennin lopettamisesta aiemmin kertonut Raisio kertoi aloittavansa muutosneuvottelut kalanrehuyhtiö Raisioaquassa. Neuvottelut voivat johtaa yli 90 päivän lomautuksiin, ja niiden piirissä on koko 30 hengen vahvuinen henkilöstö.

Raisio on vienyt Venäjälle elintarvikkeita ja kalanrehuja, ja suurin osa Venäjältä kertyneestä liikevaihdosta on tullut kalanrehujen viennistä.

Raisioaquan tuotannosta kaksi kolmannesta on suuntautunut Venäjälle.

Turun satama torjuu venäläisalukset

Turun kaupunki ja Turun Satama ilmoittivat päättäneensä, että Turun satamaan ei toistaiseksi vastaanoteta venäläisiä aluksi vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Käytännön merkitys jää periaatteelliseksi, sillä venäläisalusten osuus Turun sataman liikenteestä on noin kahden prosentin luokkaa, kertoo Turun Sataman toimitusjohtaja Erik Söderholm.

Sodan alettua Turku on keskeyttänyt ystävyyskaupunkisuhteet Pietarin kaupungin kanssa, sulkenut Pietarissa toimivan Turkukeskuksen sekä jäädyttänyt kulttuurivaihtoon liittyvän toiminnan. Turku myös ilmoitti poistaneensa presidentti Vladimir Putinin vuonna 2013 asettaman Itämeren suojeluun liittyvän laatan Forum Marinumin edestä.

Asiasanat

Menot