Uutiset

Valiokuntakuulemisen voisi periaatteessa tehdä vaikka laiturin nokasta - videoinnin pysyvät tekniset järjestelyt vielä kesken

Asiantuntijaa ei voida velvoittaa tulemaan kuultavaksi eduskunnan valiokuntaan.

– Melko usein kuulemisaikatauluja joudutaankin sovittelemaan asiantuntijoiden muiden aikataulujen mukaan, kertoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

– Toki suurin osa priorisoi kuulemisen muiden menojen edelle ja ministeriöiden virkamiehillä tämä on tietty osa virkavelvollisuuksia, hän jatkaa.

Helsingin Sanomat uutisoi joulukuussa, että Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos olisi kieltäytynyt tulemasta valiokuntakuulemiseen. Häntä olisi haluttu kuulla liittyen kansainväliseen veronkiertoon ja veroparatiisien käyttöön.

Yleinen käsitys on, että eduskuntaan kuultaviksi pyydetyt tulevat sinne mielellään vaikuttaakseen tuleviin lakeihin.

Kuloveden mukaan kuuleminen voidaan tarvittaessa tehdä myös videoyhteyden avulla, mutta tähän liittyvät pysyvät tekniset järjestelyt ovat vielä kesken.

Tähän mennessä videoitse on tehty lähinnä joitakin yksittäisiä kuulemisia ulkomailta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta paahtaa parhaillaan sote-uudistuksen uutta käsittelykierrosta perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

Prosessiin sisältyy lukuisia asiantuntijakuulemisia.

Esimerkiksi maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli esityslistan perusteella lähes pariakymmentä asiantuntijaa. Tiistaina vuorossa olivat perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sekä perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvoksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei viikkosuunnitelmansa perusteella kokousta perjantaina, jolloin alkavat niin keskustan kuin kokoomuksen puoluekokoukset.

Tuhannen taalan kysymys on, saako valiokunta työnsä tehtyä kesän aikana.

Jos näin ei käy, sote- ja maakuntauudistuspaketin ratkaisevat äänestykset siirtyvät ainakin syksyyn. Nämä siirtymiset lykkäisivät myös maakuntavaaleja aina vain eteenpäin.

– Ei tämä vielä ensi viikolla valmistu, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi television A-studiossa maanantaina.

Tässä yhteydessä täytyy myös muistaa, että eduskunnan työntekijöiden on jossain vaiheessa pidettävä lomansa.

Kansanedustajilla ei sen sijaan virallista kesälomaa ole, vaan luottamustehtävästä pidetään istuntovapaata.

Näillä näkymin eduskunta istuu ainakin kesäkuun loppuun. Istuntovarauksia on tehty myös seuraavalle eli heinäkuun ensimmäiselle viikolle.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola tähdentää, että eduskunnan istuntotyö jatkuu puhemiesneuvoston päätöksellä niin kauan kuin tähän on tarvetta.

Kansanedustajien urakointi Arkadianmäellä heinäkuussa on viime vuosien mittapuun mukaan kuitenkin harvinaista, sillä istunnot ovat loppuneet kesätauon ajaksi yleensä kesäkuun lopussa tai jo juhannuksena.

Vuodesta 1987 lähtien kansanedustajana ollut Seppo Kääriäinen (kesk.) muistelee yhtä lailla, että yleensä Arkadianmäellä on päästy lopettamaan kevään työt viimeistään heinäkuun alkuun mennessä.

Mitään erityistä kesätyöskentelyrupeamaa ei ole jäänyt hänen mieleensä.

– Eduskuntahan päättää siitä, milloin istuntotauko alkaa ja päättyy. Eduskunnan työskentely heinäkuussa ei ole siinä mielessä tavatonta, kun asiat sitä vaativat, Kääriäinen muistuttaa.

– Oma lukunsa ovat 1990- luvun yöistunnot, jolloin puhuttiin yön yli ja äänestettiin aamuyöstä ja aamulla. Elettiin laman aikoja. Mutta se on eri asia, konkariedustaja toteaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic