fbpx
Uutiset

Valistuksen voimalla jäteongelmaa vastaan

Perttulan opiskelijat loihtivat uutta kierrätystuotteista

Mikä on parasta jätettä? Tietenkin syntymätön jäte.

Tätä periaatetta korostetaan myös Perttulan erityisammattikoulussa. Perttulan kiinteistönhoidon ja puhdistuspalveluiden opiskelijat järjestivät koulullaan tällä viikolla jätemessut, joilla perehdyttiin kierrätyksen saloihin.

Ympäri koulun käytäviä kohosi toimintapisteitä, joilla opastettiin, mitä millekin jätteelle pitää tehdä. Opiskelijat olivat vahvasti mukana järjestelyissä.

– He etsivät itse tiedot, laittoivat toimintapisteet kasaan ja esittelivät niitä muille. Pyrkimyksenä on tätä kautta juurruttaa ajatusta jätteiden lajittelun tärkeydestä, erityisopettajat Hannu Haverinen ja Arja Honkanen kertovat.

Hauskaa ja hyödyllistä

Toimintapisteitä oli kaikkiaan kymmenen lasinkierrätyksestä aina ongelmajätteisiin. Vaikka tapahtuma oli tarkoitettu vain koulun opiskelijoille, oli tarjotuista kierrätysvinkeistä apua itse kullekin.

Selkoa tehtiin muun muassa uudenvuodentinan kierrätyksestä. Metallinkeräysastia on tinalle väärä paikka, koska se saattaa sisältää lyijyä. Tinan oikeaoppinen kierrättäminen hoituu sen sijaan paristonkeräyksen kautta.

Miten on sitten vanhan puhelinluettelon laita: kuuluuko se paperin- vai pahvinkeräykseen?

– Sisäsivut menevät paperinkeräykseen, mutta kansien paikka on pahvinkierrätyksessä, opiskelija Joni Kotka tietää.

Markus Nieminen oli puolestaan koonnut paljon infoa keräyspahvista. Myös hänen mielestään messuilla oppi paljon uutta ja hyödyllistä.

– Ja tämä on mukavaa vaihtelua opiskeluarkeen.

Pöytämölkystä tulevaisuuden hittituote?

Messujen yhteydessä opiskelijoille järjestettiin myös kilpailu, jossa etsittiin kierrättämällä syntyviä uutuustuotteita. Yksi mielenkiintoisimmista ehdotuksista oli pöydällä pelattava mölkkypelin versio, joka on tehty lankakeristä ja munakennosta.

– Saimme paljon hienoja ehdotuksia. Opiskelijat äänestävät niistä parhaan, jonka keksijä saa mahdollisemman vähän jätettä tuottavan palkinnon. Sellainen on tietysti täytekakku, Arja Honkanen kertoo. (HäSa)

Menot