Uutiset

Valitse ehkäisy hormonilla tai ilman

Pillerikohut näkyvät ehkäisyneuvonnan vastaanotoilla. Mitä voimallisemmin kohu velloo sosiaalisessa mediassa, sitä säikympiä ovat yhteydenottajat.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen on huomannut hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvien pelkojen lisääntyneen kymmenen viime vuoden aikana.

– Hormoneihin liittyvät huolet tarttuvat nuoriin ja he haluavat yhä enemmän tietää, millaisia luomupillereitä olisi olemassa.

Koska hormonikammoisille ei ole luomupillereitä, lääkäri tarjoaa tietoa mahdollisimman vähähormonisesta ehkäisystä sekä mekaanisista ehkäisyvälineistä, kuten kondomeista ja kuparikierukasta.

Hormonaalinen ehkäisy ei huoleta pelkästään nuoria naisia. Vanhemmilla naisilla hormoneihin liittyvät riskit lisääntyvät, ja myös siksi muunlainen ehkäisy kiinnostaa.

– Mahdollisimman vähähormoninen ehkäisy on trendi, johon myös lääketeollisuus koettaa vastata.

Miila Halonen korostaa, että pilleripelot on tärkeää ottaa tosissaan.

– Vaikka hormonaalisen ehkäisyn haittavaikutukset ovat vähentyneet, huolet ovat lisääntyneet. Pelkoja ei saa väheksyä, varsinkin jos vaihtoehtona on ratkaisu lopettaa hormonaalinen ehkäisy kokonaan.

MEKAANISISTA ehkäisymenetelmistä sterilisaatioita tehdään nykyisin lähes yhtä paljon miehille kuin naisille.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori Oskari Heikinheimo muistaa, kuinka sterilisaatioita tehtiin naisille kymmenentuhatta per vuosi vielä 1990-luvulla. Nykyään naisten sterilisaatio on vähentynyt pariin tuhanteen vuodessa ja puolestaan miesten sterilisaatioden määrä kivunnut naiset kiinni.

Syitä naisten sterilisaatioiden määrän laskemiselle Heikinheimo nimeää kaksi.

– Lapset tehdään nykyään yhä vanhempina. Ensisynnyttäjien keski-ikä alkaa olla 30 vuotta. Jos lapsia halutaan useampi, ei hedelmällistä aikaa jää halutun lapsiluvun jälkeen niin paljon, että yli 40-vuotiaana enää kannattaisi valita ehkäisyksi sterilisaatiota.

Toiseksi syyksi Heikinheimo sanoo hormonikierukan.

– Naiset, joille hormonaalinen ehkäisy ylipäätään sopii, hyötyvät hormonikierukasta myös muissa vaivoissa, kuten kivuliaissa ja runsaissa kuukautisissa.

STERILISAATIOTRENDI on viime vuosina pysynyt saman suuntaisena. Naiset hankkivat sterilointeja yhä vähemmän ja miehet yhä enemmän. 1980–90-lukuihin verrattuna sterilointien määrä on vähentynyt merkittävästi.

Viimeiset viralliset tilastot ovat vuodelta 2013, jolloin naisten sterilointeja tehtiin 2300 ja miesten 2000.

– Oletus on, että viime vuonna suunta on ollut sama eli sterilointien kokonaismäärä on laskussa ja miesten sterilointimäärässä on pientä nousua. Miesten sterilointien osuuden kasvu on ilahduttavaa, koska se osoittaa, että ehkäisy on pariskuntien yhteinen asia, sanoo erikoissuunnittelija Anna Heino THL:n raskauden keskeyttämis- ja steriloimisrekisteristä.

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa vuosittain kymmenisentuhatta.

Kokonaismäärä on hiukan laskenut. Nuorten raskaudenkeskeytykset ovat olleet seitsemän viime vuotta tasaisessa laskussa, mutta vanhempien naisten kohdalla määrä on pysynyt samana.

Nuorisolääkäri Miila Halonen, professori Oskari Heikinheimo ja tutkija Anna Heino korostavatkin ehkäisyssä tärkeimpänä sitä, että valikoimassa on riittävästi valinnanvaraa. Silloin jokainen voi valita itselleen sopivimman keinon .

Marja-Riitta Vuorela

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020