Kolumnit Uutiset

Valittelun sijaan käytännön toimia

Suomalaisten sanomalehtien laskevia tuloja ja henkilöresurssien vähenemistä on voivoteltu jo usean vuoden.

Voivottelulla ja päivittelyllä ei kuitenkaan ongelmia ratkaista. Pikemminkin vain synkistetään tunnelmaa ja lisätään ahdistusta alalle.

Kuusi suomalaista maakuntalehtien kustantajaa aikoo valittelujen sijaan toimia. Keskiviikkona ne julkaisivat Lännen Median nimellä kulkevan sisältöyhteistyön, johon osallistuu 12 näiden kustantajien omistamaa lehteä.

Hankkeessa ovat mukana Kanta-Hämeestä Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti.

Lehtien yhteiset luvut ovat komeita. Lähes kaksi miljoonaa päivittäistä lukijaa, yli puolen miljoonan levikki, 40 sisällöntuottajaa keskustoimituksen alla ja 600 maakuntalehdissä olevaa journalistia, joiden työpainos on tarvittaessa yhteistoimituksen käytössä.

Näillä muskeleilla on kaikki edellytykset saada paljon enemmän aikaa kuin ennen. Ihan tuulesta temmattua ei olekaan hankkeen synnyttäjien ajatus siitä, että Lännen media haastaa uutiskilpailussa Hesarin ja Ylen.

Miten lehdet sitten aikovan organisoida toiminnan niin, että lukija hyötyy aikaisempaan nähden?

Lupaus on toiveita herättävä. Yhteistoimitus tuottaa valtakunnan- ja ulkomaanuutisia, lukemistoa valmiina sivuina jäsenlehdilleen sekä panostaa vahvasti verkkoon.

Sisältö poikkeaa uutistoimistojen tarjonnasta siinä, että uutisissa painotetaan päätösten ja tapahtuminen merkitystä kansalaisille ja yhteiskuntaan sekä herätetään keskustelunaiheita tutkivalla journalismilla.

Miten sitten käy paikallisen aineiston määrän ja laadun?

Kun resursseja vapautuu valtakunnallisten aiheiden kirjoittelusta ja uutistoimistojen aineiston käsittelystä paikallisiin aiheisiin, voidaan paikallisten aiheiden syventämiseen, jopa määrän kasvattamiseen, panostaa entistä enemmän.

Suunnitteluasteella kaikki siis näyttää hyvältä.

Erinomainen asia on, että neljännen valtiomahdin merkittävä osa, 12 seitsemänpäiväistä lehteä, ryhtyy puolustustaisteluun tavalla, jota suomalaisessa lehtihistoriassa ei ole ennen nähty.

Maakuntalehdet verkkosisältöineen eivät ole vain bisnestä ja työpaikkoja. Ne ovat merkittäviä tiedonvälittäjiä; yhä monimutkaistuvan maailman selittäjiä sekä syy- ja seuraussuhteiden avaajia.

Demokratia tarvitsee myös vallan vahtikoiransa. Ilman resursseja se kuitenkin muuttuu hampaattomaksi puudeliksi. Sitä vaaraa ehkäistään nyt järein asein.

Lehtien pelätään yhteistyössä samankaltaistuvan. Jos toisiaan muistuttavan ulkoasun ja samojen ulkomaanuutisten vastapainoksi saadaan entistä väkevämpää valtakunnallista yhteistuotantoa ja syvempää paikallissisältöä, toteutuu lehtien kehityksessä se pienin mahdollinen paha.

Päivän lehti

30.5.2020