Uutiset

Valitusvirsiä ja lupausten runsautta

”Tällä hetkellä yli puolet kansanedustajista on yli 50-vuotiaita miehiä – siitä huolimatta he päättävät sinunkin asioistasi!”

Tämä internetin IRC-gallerian vaalikoneen avausteksti lienee tarkoitettu kauhistuttamaan gallerian nuoria käyttäjiä. Toivottavasti he kauhistumisen lisäksi tekevät päätöksen äänestää eduskuntaan mieleisiään ehdokkaita.

Nämä yli 50-vuotiaat miehet eivät istu eduskunnassa mistään muusta syystä kuin siksi, että kansalaiset ovat heidät sinne valinneet. Äänestyskopissa vallitsee täydellinen valinnan vapaus.

Henkilökohtaisesti suhtaudun suurella varauksella ehdokasvalinnan tekemiseen vain iän ja sukupuolen perusteella. En ole ollenkaan varma siitä, että nimenomaan ikäiseni naiset tekisivät kansanedustajana kansallisesti ja yhteiskunnallisesti minua tyydyttäviä päätöksiä.

Suorastaan kylmäävältä tuntuu ajatus eduskunnasta, jossa ikäkausipuolueet olisivat enemmistönä. Kyllä nykyajan kansainvälistyvässä maailmassa Suomi tarvitsee päättäjiä, joilla on tarmokkuutta, laajaa näkemystä ja pyrkimys tehdä tasapuolisia ratkaisuja. Oman ihanne-ehdokkaani yhteiskunnallinen vastuuntunto ulottuu sylivauvoista vanhuksiin, perheellisistä itsellisiin.

Perehtyminen ikäihmisiä edustavan puolueen nettisivujen antiin oli valaiseva kokemus. Eihän siellä olla perillä edes siitä, mistä eduskunnalla oikeasti on mahdollisuus päättää. Ei eduskunta päätä kansalaisten asenteista eikä arvomaailmasta, saati televisio-ohjelmien viihdyttävyydestä. Ajan henki syntyy aivan eri sfääreissä kuin lainsäätäjien pöytien ääressä. Marmattamalla ei muutosta saada aikaan.

Ikäihmisten ja nuorten valitusvirret ovat vaalien alla alkaneet oudosti muistuttaa toisiaan. Nuorisojärjestöjen Allianssi syyttää nuorten asian unohtuneen ehdokkailta ja medialta. Ehdokkaista en tiedä, mutta kyllä ainakin painetussa lehdistössä myös nuorten asiat ovat laajasti esillä niinkuin pitääkin.

Allianssin tiedote vaatii pontevasti ehdokkailta mielipidettä siitä, miten nuorisoasiat aiotaan tulevalla kaudella hoitaa. Höveliä ääntenkalastusta harjoittava ehdokas voikin luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista niin nuorille kuin vanhoille, mutta lupausten jakelemisessa kannattaisi pitää jonkinmoinen tolkku.

Juuri älyttömillä lupauksilla poliitikot ovat vieneet kansalaisten luottamuksen demokraattiseen päätöksentekoon ja samalla heikentäneet äänestysintoa.

Sitäpaitsi – alkulauseeseen viitaten – eivät ne eduskunnan miehet eivätkä naiset, eivät nuoret eivätkä vanhat päätä minun eikä sinun asioista. Kyllä me ihan itse teemme omaa elämäämme koskevat tärkeimmät päätökset niissä yhteiskunnallisissa raameissa, jotka poliitikot lainsäätäjinä luovat. Me päätämme elämäntavoistamme, ihmissuhteittemme hoitamisesta ja toimistamme työelämässä.

Arvaamaton kohtalo voi tietysti aina puuttua peliin, mutta se onkin jo ihan toinen juttu.

Päivän lehti

25.1.2020