Kolumnit Uutiset

Välivuodesta saa ja pitää nauttia

Uusi lukuvuosi lukioissa ja ammattikouluissa on alkamassa. Myös kolmannen asteen oppilaitoksissa ollaan jo lähtökuopissa. Niitä nuoria, jotka aloittavat nyt välivuotensa, saattaa lievästi sanottuna ärsyttää.

Kun aikanani abikeväänä hain opiskelemaan, olin päättänyt, ettei välivuoden viettäminen haittaisi. Kun pääsykoemenestykseni ei riittänyt mihinkään, ei suhtautumiseni ollutkaan niin rento kuin olin suunnitellut.

Selviytymiskeinoksi muodostui itseironia. Minä ja samassa tilanteessa ollut ystäväni kutsuimme itseämme vitsillä väliinputoajiksi. It’s funny ’cause it’s true.

Jälkeenpäin ajateltuna välivuosi oli täysin tervetullut tauko kaiken pingottamisen keskellä. Oman välivuoteni aikana tein töitä, matkustelin ja mietiskelin. Vapaa-aika ja säännölliset palkkakuitit toivat sopivasti itsenäisyyttä ja vapautta. Kun jääkaappi täyttyi ilman omia ponnisteluja, eikä vuokraakaan tarvinnut maksaa, jäi aikaa juuri sille, mihin lukion aikana ei ollut aikaa.

Voin myöntää olleeni kateellinen, kun Facebook täyttyi opiskelemaan lähteneiden kuvista oman ensimmäisen yksiön sisustuspuuhista ja aamuöisestä rellestyksestä haalarit päällä. Tajusin kuitenkin lopulta tuon vuoden hienouden. Milloin seuraavan kerran ihmisellä on yhtä paljon aikaa maata sohvalla ja miettiä elämän tarkoitusta?

Suomen akatemian tutkimuksen mukaan välivuosi ei heikennä opiskelumenestystä. Tutkimusta johtaneen professorin Katariina Salmela-Aron mukaan siirtymä lukiosta jatko-opintoihin on nuorelle vaativa elämänvaihe, jonka aikana monia vaivaa uupumus. Välivuosi tarjoaa mahdollisuuden kehittää myönteistä tulevaisuudenkuvaa.

Välivuoden aikana ehtii kerätä voimia, varoja ja motivaatiota. Monet suoraan toisen asteen opinahjoista korkeakouluun siirtyneistä päätyvät vaihtamaan alaa tai pitämään välivuoden myöhemmin opinnoissaan.

Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen myötä ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakevien kiintiöt ovat suurempia kuin niiden opiskelijoiden, jotka ovat jo kokeilleet onneaan oikean tien löytämisessä.

Miettimistauko opintoputken keskellä ei siis ole lainkaan huono vaihtoehto. Se, että ennen pääsykoerumbaa saa kasvattaa motivaatiotaan työssä, jota ei halua tehdä, ja ympäristössä, johon on kyllästynyt, näkyy lopputuloksessa. Yksiö ja rellestäminen odottavat kyllä.

Päivän lehti

4.4.2020