Uutiset

Välivuosi - hengähdystauko vai välttämätön paha?

Moni viime keväänä 12-vuotisen koulutaipaleensa päättänyt nuori on tällä hetkellä oudossa tilanteessa. Aikaisempina vuosina koulu alkoi aina automaattisesti syksyllä kesäloman jälkeen, mutta nyt tilanne voi ollakin toinen.

Toisille on ollut jo pitkän aikaa ennen ylioppilaskirjoituksia selvää, mitä he haluavat lukion jälkeen opiskella, kun taas toisille oman alan löytäminen on vaikeampaa. Ja vaikka tietäisikin mitä haluaa, ei opiskelupaikan saaminen ole itsestäänselvyys.

Kaikille halukkaille toiveiden opiskelupaikan ovet eivät pääsykokeiden jälkeen auenneetkaan, vaan edessä on välivuosi. Vuosi, joka voi tuntua turhalta ja turhauttavalta. Varsinkin, jos kaverit ympärillä ovat saaneet opiskelupaikat. Mutta välivuosi ennen jatko-opintoja ei ole välttämättä huono juttu.

Välivuosi voi olla suunniteltu, jos haluaa miettiä pitkän koulutaipaleen jälkeen, mitä tahtoo elämällään tehdä. Se antaa mahdollisuuden hengähtää ja miettiä, mikä oikeasti kiinnostaa. Ei-toivotun välivuodenkaan ei tarvitse olla välttämätön paha, vaan neuvokas nuori ottaa siitä kaiken hyödyn irti.

Välivuoden viettämiseen on monia vaihtoehtoja. Ulkomailla näkee erilaista elämää kuin kotikulmilla, ja vuosi aupairina tai vapaaehtoistyössä auttaa näkemään maailmaa erilaisesta näkökulmasta. Moni välivuottaan viettävä tekee töitä kotimaassa hankkien arvokasta työkokemusta ja pääomaa tulevaa opiskeluaikaa silmällä pitäen.

Koulutuksen ihmemaassa Suomessa myös tutkintoon tähtäävän koulutuksen ulkopuolelta löytyy lukuisia vaihtoehtoja itsensä kehittämiseen. Kansanopistot ja avoimen yliopiston tarjonta voivat auttaa eteenpäin niin oman alansa etsijää kuin sen jo löytänyttäkin.

Miten tahansa nuori välivuotensa päättää viettää, vuosi on varmasti monella tapaa kasvattava. Kun uskaltaa hypätä välillä pois koulutusputkesta, elämää osaa katsella uusin silmin.

Välivuosi tai -vuodet voivat opettaa elämästä enemmän kuin yksikään koulu koskaan. Jos useammassa haussa jää ilman opiskelupaikkaa, motivaatio lukea pääsykoekirjoja kasvaa. Kun opiskelupaikan ovet lopulta aukeavat, sitä osaa arvostaa ihan eri tavalla kuin jos olisi vain siirtynyt lukiosta seuraavaan kouluun.

Päättäjät yrittävät saada nuoria pysymään opintoputkessa ala-asteelta korkeakouluun asti ilman katkoksia, melkein keinolla millä hyvänsä. Opiskelijoiden etujärjestöt ovat asiasta toista mieltä.

Tutkimusten mukaan yli puolet välivuoden viettäneistä piti välivuotta hyödyllisenä. Suurin osa sanoi välivuoden olleen opintoja tukeva tai itsenäistymisen kannalta merkittävä. Jos välivuosista pyritään pääsemään eroon keinolla millä hyvänsä, seuraukset voivat olla huonot. Vaarana voi olla, että uravalinnastaan epävarmat nuoret vievät koulutuspaikkoja niiltä, jotka jo pyrkiessään tietävät, mitä haluavat.

Sanna Mannermaa

Päivän lehti

3.8.2020