fbpx
Kolumnit Uutiset

Välivuosi on vuosi elämää varten

Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa? Suurin osa hakijoista jäi.

Minäkin olen jäänyt rannalle ruikuttamaan useamman kuin yhden kerran. Se on aika iso kolaus, vai mitä?

Voin luvata, että nouset kyllä yrittämään uudelleen. Parhaassa tapauksessa epäonnistut enää pari kertaa, vaihdat taideteollisen liiketalouden kautta humanistiseen, ja ehdit tulla toisiin aatoksiin silti.

Pieni miettimisaika ei tee pahaa. Välivuosi on hyvä aika koetella omia unelmia.

Ennen kuin teet tulevaisuuden suunnitelmasi sillä perusteella, mikä ammatti kuulostaa hyvältä, kannattaa miettiä, mitä oikeasti elämältäsi haluat. Elämä on isompi juttu kuin opiskelupaikka tai ammatti.

Asianajaja kuulostaa vanhemmistasi hyvältä, mutta oletko sittenkään sitä tyyppiä, joka viihtyy kirjojen kanssa paremmin kuin ihmisten? Lääkärin työ on myös tylsää puurtamista, nuhakuumetta ja peräpukamia, ei aina sankarin viitan heiluttelua.

Välivuotta pitäviä syyllistetään monelta taholta. Se, että välivuoden tai -vuosien jälkeen ei tule palattua koulunpenkille, on hevonkukkua.

Kansantalouden kannalta olisi ideaalia, jos kaikki hakeutuisivat mahdollisimman ripeästi opiskelemaan, ammattiin ja työelämään. Poliitikot haluavat sinut uraputkeen tuottamaan lisää veroeuroja, lapsia ja tulevaisuutta.

Nuorempana, kun olin vielä tottelevainen ja tunnollinen, otin poliitikkojen kutsuhuudoista stressiä. Olin hetken varma, että tulevaisuuteni on pilalla, sillä en mene eteenpäin, en suorita mitään.

Epäonnistumisen tunne pakotti itsetutkiskeluun. Se ei ollut kaunista, mutta sai minut tajuamaan, että olin vähällä lähteä väärään suuntaan, vain, jotta voisin lunastaa muiden odotukset.

Työelämä on muuttunut siitä ajasta, kun tämänhetkiset kansanedustajat tekivät oikeita töitä.

Minun sukupolveni joutuu taistelemaan niistäkin paikoista, joista ei tee mieli ylpeillä. Me joudumme tekemään kompromisseja ja rakentamaan työuramme pienistä palasista. Meille välivuosi ennen opiskelun aloittamista on todennäköisesti vain yksi monista välivaiheista elämässä.

Harva vakituisenkaan työpaikan saanut voi tänä päivänä huokaista helpotuksesta. Tutkinto ja työpaikka eivät tarjoa suoraa polkua eläkepäiviin. Mitä enemmän alalla on ylitarjontaa työntekijöistä, sitä vähemmän pelkkä tutkinto sanelee mitä olet.

Monella alalla täytyy kerta toisensa jälkeen toistaa pääsykokeiden ihme. Työnhaku muistuttaa kermakakun työntämistä avaimenreiästä. Hyvä jos edes murunen päätyy toiselle puolelle.

Ei elämä opiskelupaikan saamisen jälkeen helpommaksi tule. Taistelu jatkuu uusilla areenoilla, täsmäaseilla ja huippustrategiolla.

Korkeakoulun ovi on monelle se ensimmäinen, joka ei aukea. Kenellekään se ei kuitenkaan ole viimeinen. Älä ota välivuotta epäonnistumisena. Ehdit epäonnistua elämässäsi vielä oikeasti. Ala nauttia siis heti.

Menot