fbpx
Uutiset

Valko-Venäjän poliisi sai luvan käyttää tappavia aseita mielenosoittajia vastaan

Varasisäministerin mukaan mielenosoitukset ovat radikalisoituneet ja muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi.
Valkovenäläiset eläkeläiset väittelivät poliisien kanssa maanantaina Minskissä järjestetyn mielenosoituksen aikana. Kuva: epa08738618
Valkovenäläiset eläkeläiset väittelivät poliisien kanssa maanantaina Minskissä järjestetyn mielenosoituksen aikana. Kuva: epa08738618

Valko-Venäjän poliisi on saanut luvan tarpeen mukaan ampua tuliaseilla kohti mielenosoittajia, kertoi johtava hallituksen virkailija.

Asiasta uutisoivat BBC ja Guardian-lehti.

Ensimmäinen varasisäministeri Gennadi Kazakevitsh sanoi videolla, että poliisit ja turvallisuusjoukot voivat käyttää tarvittaessa mellakkavarusteita ja tappavia aseita.

Hänen mukaansa päätös on tehty, koska presidentti Aleksandr Lukashenkon vastaiset mielenosoitukset ovat radikalisoituneet ja muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tuliaseiden käytöllä on uhattu sen jälkeen kun presidentin vastaiset mielenosoitukset alkoivat kaksi kuukautta sitten. Opposition mukaan presidentti peukaloi elokuun vaaleja saadakseen niissä voiton. Pidätetyt protestoijat ovat joutuneet kidutuksen kohteeksi.

Maanantaina EU:n ulkoministerit ilmoittivat olevansa valmiit määräämään pakotteita Lukashenkoa vastaan.

“Radikaalit ryhmät” vallanneet mielenosoitukset

Sunnuntain mielenosoituksissa pääkaupungissa Minskissä protestoijat heittelivät poliiseja kivillä ja pulloilla sekä heiluttelivat puukkoja. Illalla mielenosoittajat rakensivat barrikadeja ja polttivat autonrenkaita.

– Tällä ei ole mitään tekemistä kansalaisten protestien kanssa. Meitä ei kohtaa vain aggressio, vaan militanttien, radikaalien, anarkistien ja jalkapallohuligaanien ryhmät, Kazakevitsh sanoi videolla BBC:n mukaan.

Tähän saakka poliisi on käyttänyt mielenosoitusten hajottamiseen vesitykkejä, kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja.

Myöhään maanantaina poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja eläkeläisten mielenosoitusta vastaan, mikä raivostutti oppositiota.

Kazakevitshin mukaan Valko-Venäjän halutaan ajautuvan “1990-luvun kaaokseen”, jotta saataisiin aikaan “värivallankumouksia”, joilla syrjäytettiin Kremliä kannattavia johtajia muissa entisissä neuvostotasavalloissa.

Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja, joka sanoo todellisuudessa voittaneensa vaalit, joutui elokuussa pakenemaan lastensa kanssa Liettuaan.

Menot