Uutiset

Valkoherukka on vaativa peltovieras

Hattulalaisten Jussi ja Saija Suomaan pelloilla kasvaa valkoinen viinimarja, joka on jäänyt suomalaisviljelmillä melko harvinaiseksi.

Toisin kuin tilan puna- ja mustaherukat, valkoherukat eivät käy kaupaksi mehunvalmistajille. Koska marjan torikauppakaan ei vedä, Suomaiden tärkeimpiä asiakkaita ovat viiniyritykset.

Jussi Suomaa kuvailee valkoherukkaa vaikeaksi viljeltäväksi, koska se on muita herukoita pienikasvuisempi ja kärsii jonkin verran enemmän kasvitaudeista, kuten karviaishärmästä.

Kannattavuuden kanssakin vähän niin ja näin, koska alkuinvestoinnit ovat useita tuhansia euroja hehtaarilta ja satoa voi odottaa vasta kolmantena kesänä. Lisäksi pensaiden harventaminen vaatii paljon käsityötä, ja halla määrittelee sadon valitettavan usein.

-Olisin tosi tyytyväinen viljelijä, jos kaikki marjapensaiden kukat päätyisivät lompakkoon. Kukkien määrä ja sato ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, Suomaa harmittelee.

Hattulalaistilalla vaaleaa marjaa kasvaa noin viiden hehtaarin alalla. Tämän vuoden valkoherukkasato on jo pääosin puitu. (HäSa)

Lue lisää lauantain Hämeen Sanomista.