Uutiset

Valkoinen joulu ja kylmä uusivuosi luvassa länsirannikolle

Kun joulu saapuu länsirannikolle, maisema on koristautunut valkoiseksi. Uusi vuosi alkaa kylmänä, mutta oikea luminen talvi odotuttaa tuloaan helmikuuhun asti, tietää länsirannikolla säätä luonnon merkeistä tarkkaileva Antti-Juhani Leino.

Itseään Länsirannikon äijäksi kutsuva Leino on vuosikymmeniä, ensin työnsä vuoksi ja nyt harrastuksena, tutkaillut säätä ja sen muutoksia. Kun elokuu päättyi tihkusateeseen, hän ennusti ensilumen tulevan 15. marraskuuta, mutta erehtyi päivällä.

– Melkein osui nappiin, jos saa itse kehua, Leino tuumaa.

Kun lumi tuli, oravan selkä oli harmaa, mutta jalat ja häntä pysyivät ruskeina. Säätarkkailija tulkitsee tämän merkiksi, etteivät oravat usko todellisen pakkastalven vielä alkaneen. Koska puiden rungot eivät ole huurtuneet, täydellinen suojaväri ei ole tarpeen.

– Joulukuun lauhat säät ovat kohdallaan, koska meri on auki. Sää kylmenee ensi viikolla, ja lumi saadaan jouluksi. Lunta ei kuitenkaan tule paljon, Leino ennustaa.

Joulukuussa sää sahaa

Joulukuun säähän liittyy edestakaisin sahaava ilmiö. Yöt ovat kylmiä mutta päiviksi sää lauhtuu. Keli on liukas ainakin länsirannikolla.

– Joulun jälkeen ilma kylmenee. Uusivuosi otetaan vastaan lumessa ja pakkasessa. Juhliin lähtevien on viisasta pukeutua lämpimästi, hän neuvoo.

Meri on jäätymässä, sillä lokit lähtivät länsirannikolta pari viikkoa sitten.
Luonnontarkkailija näki eräänä päivänä monta sataa lokkia, jotka hävisivät taivaanrantaan.

– Kun meri jäätyy, lokeilla ei ole enää mitään olemista täällä, Leino kuvaa lokkien etsiytymistä paremmille ruokapaikoille.

– Saaristoon ei kenelläkään pitäisi olla enää asiaa, sillä merellä näkyy vaarallisia vaahtopäitä, hän varoittaa.

Luonnossa on nyt hiljaista. Vain tiaiset ja varpuset sirkuttelevat, mutta tuuli humisee jatkuvasti. Tuulta on riittänyt koko syksyksi, eikä merivesi ole sen vuoksi päässyt jäätymään. Tuuli on kääntynyt yhtenään.

– Kulkevat tuulet kuuluvat elettyyn erikoiseen syksyyn. Kun katselee taivaalle tupruttavia savuja, ne saattavat kääntyä vuorokauden aikana päinvastaiseen suuntaan. Leino hämmästelee.

STT

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic