fbpx
Uutiset

Vallankaappausta suunnitelleet tuomittiin Montenegrossa – joukossa kaksi venäläistä agenttia

Montenegrossa oppositiopoliitikko Milan Knezevic (kesk.) sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Hän johtaa oppositiopuolueiden Demokraattista rintamaa. Kuva: BORIS PEJOVIC
Montenegrossa oppositiopoliitikko Milan Knezevic (kesk.) sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Hän johtaa oppositiopuolueiden Demokraattista rintamaa. Kuva: BORIS PEJOVIC

Montenegrossa oikeus tuomitsi torstaina kolmetoista ihmistä yrityksestä kaataa maan hallitus vaalipäivänä lokakuussa 2016.

Oikeuden mukaan syytetyt suunnittelivat iskua valtion instituutioihin, silloisen pääministerin Milo Djukanovicin murhaamista ja Venäjä-mielisten valtaan saattamista.

Länsimielinen poliitikko Djukanovic on nykyisin maan presidentti. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kaksi Venäjä-mielistä oppositiopoliitikkoa sai viiden vuoden vankeusrangaistukset. Andrija Mandic ja Milan Knezevic johtavat oppositiopuolueiden yhteenliittymää Demokraattinen rintama.

Tuomion saivat poissaolevina myös kaksi venäläistä Eduard Shishmakov ja Vladimir Popov, joita pidetään Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n agentteina. He saivat kovimmat tuomiot, 15 ja 12 vuotta.

Venäjä on toistuvasti sivuuttanut syytökset sen osallisuudesta absurdina.

Lisäksi syytettyjen joukossa oli yhdeksän serbiä ja kolmas montenegrolainen. Kaikki syytetyt kieltävät syyllistyneensä rikkomuksiin.

Oikeuden mukaan vallankaappausyrityksen tarkoituksena oli estää Montenegroa liittymästä sotilasliitto Natoon.

Montenegrosta tuli Naton jäsen kesäkuussa 2017. Maa haluaa liittyä myös EU:hun.

BBC:n mukaan syytekirjelmä kertoo, että vallankaappausyrityksessä aseita ja ammuksia heitettiin järveen nimeltä mainitsemattomassa naapurimaassa. Aseita ei kuitenkaan koskaan näytetty oikeudessa.

– Rikosryhmän jokaisella jäsenellä oli ennalta määrätty tehtävä ja rooli. Kaikki syytetyt ovat syyllisiä terrorismin yrityksestä, tuomari Suzana Mugosa sanoi Reutersin mukaan.

– Rikosryhmässä oli valmiutta käyttää väkivaltaa ja uhkailua.

Oppositio pitää syytteitä sepitettyinä

Montenegron oppositio pitää vallankaappausyritystä sepitettynä. Sen mukaan yritys on juoni, jotta Djukanovic ja hänen sosialistinen demokratiapuolueensa saivat varmistettua niukan vaalivoiton vuonna 2016.

Oppositio tukee viikoittaisia hallituksen vastaisia protesteja pääkaupungissa Podgoricassa.

Tuomion saaneiden Mandicin ja Knezevicin johtama Demokraattinen rintama haluaa Djukanovicin pois vallasta ja Montenegrolle läheisemmät suhteet Serbian ja Venäjän kanssa.

Djukanovic on ollut vallan huipulla Montenegrossa jo yli kaksikymmentä vuotta. Hänestä tuli pääministeri ensimmäisen kerran vuonna 1991 ja viime vuonna hän sai jatkokauden presidenttinä.

Serbia ja Montenegro olivat alun perin yksi maa Jugoslavian hajoamisen jälkeen. Nato pommitti molempia alueita Kosovon sodassa vuonna 1999.

Montenegro itsenäistyi Serbiasta vuonna 2006. Nato-jäsenyys jakaa yhä mielipiteitä maassa.

Menot