Uutiset

Vallu-rotta seikkailee taas Vankilamuseossa

Toistuvista juustovarkauksista tuomittu, sittemmin tapansa parantanut Vallu Vankilarotta seikkailee syyslomien aikaan Vankilamuseolla.

Vankilatuomion suorittamisen jälkeen Vallu jäi museoksi muutettuun vankilaan asumaan ja esittelee museota apuvahtina aina silloin tällöin vieraille, mieluiten lapsille.

Lasten iloksi Vankilamuseossa on paljon puuhaa ja koettavaa Vallun ja rottaystävien seurassa. Vallu on piilottanut omia ja ystäviensä kuvia ympäri museota. Vallu on myös melkoinen tehtävänikkari ja museosta löytyy erilaisia tehtäväpisteitä. Niiden löytämisessä ja ratkaisemisessa auttavat Vallun jättämät tekstit, joita tutkimalla tutustutaan myös Vallun tarinaan. Vallun vieraat saavat oman tunnistekortin, johon voi piirtää oman kuvansa ja painaa omat sormenjälkensä.

Vankilamuseon Vallusta on kasvanut melkoinen suosikki, ja Vallun kierroksille tullaan yhä uudestaan. Vallun tarinaseikkailu pehmentää pienempien vieraiden museokäyntiä muutoin karussa vankilaympäristössä. Lasten ystävänä Vallu vilkastuu ja lähtee retkilleen ympäri museota yleensä lasten syys- ja hiihtolomien aikoihin.

Museokaupoista voi hankkia myös oman Vallun. Kankaasta valmistettu pehmo-Vallu on puettu aidosta vankilasarkasta ommeltuun liiviin. Vallu-pehmo on todellinen linnakundi: pehmot valmistetaan Hämeenlinnan vankilan ompelimossa.

Vankilamuseo toimii Hämeenlinnan lääninvankilan vanhoissa tiloissa. Rakennus oli valmistuessaan vuonna 1871 Suomen ensimmäinen sellivankila, ja se oli vankilakäytössä aina vuoteen 1993 saakka. Vankilamuseo kertoo Suomen vankeinhoidon historiasta ja vankilaelämästä ennen ja nyt.

Vallu Vankilarotta seikkailee Vankilamuseossa 8.-30. lokakuuta reilun kolmen viikon ajan. Vankilamuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. (HäSa)